18 Ιανουαρίου 2017

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ! Μονιμοποιούν αποθηκάριους χωρίς να υπάρχουν αποθήκες, παρά την απαγόρευση του Αρείου Πάγου

Η Κυβέρνηση με τη μεθόδευση της υιοθέτησης βουλευτικής (ν)τροπολογίας τροποποίησε τη διάταξη που είχε ψηφιστεί πριν από λίγους μήνες και τον Δεκέμβριο πέρασε ρύθμιση μονιμοποίησης με την οποία καταστρατηγούνται τόσο το Σύνταγμα όσο και οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (483/2016 και 484/2016), που στο μεταξύ είχαν δημοσιευτεί και ήταν γνωστές στους αρμόδιους υπουργούς, για τους οποίους στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι «βαρύνονται με ευθύνες για παράβαση καθήκοντος».

Εξάλλου, από την απόφαση της διοίκησης της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στην οποία προεδρεύει η κυρία Ιωάννα Κοντούλη, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση της λίστας των 213 μονιμοποιηθέντων που έγινε άρον άρον την πρώτη εργάσιμη μέρα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα (27/12/2016). Ανάμεσά τους είναι 22 αποθηκάριοι, μολονότι, όπως αναφέρουν γνώστες των τεκταινομένων στη νέα εταιρεία, δεν υπάρχουν πλέον αποθήκες, αφού εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι logistics. Ακόμη περισσότεροι είναι οι σχεδιαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, που φτάνουν τους 28, αριθμός που μόνο σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής μπορεί να δικαιολογηθεί. Δέκα είναι οι κλητήρες που θα παρέχουν υπηρεσίες σε μόλις δύο κτίρια που έχει η εταιρεία, ενώ στους ήδη οκτώ υπηρετούντες οδηγούς προστέθηκαν άλλοι τρεις.

Οι αποφάσεις δικαστηρίων

Με κόλπο της κυβέρνησης μονιμοποιήθηκαν 1.756 συμβασιούχοι, για τους οποίους διατυπώνεται μεν ο ισχυρισμός ότι κέρδισαν δικαστικές προσφυγές, αποσιωπάται όμως ότι αυτό επετεύχθη χάρη σε αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η οποία με (ν)τροπολογίες απαγορεύει στους φορείς με τους οποίους συνήψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες απορρίπτονται οι αιτήσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους συμβασιούχων -τους οποίους προέτρεψε να μη διαβάζουν εφημερίδες επειδή ασκούν κριτική για τις αντισυνταγματικές μονιμοποιήσεις- έδωσε νέες υποσχέσεις ότι θα πάει, αν χρειαστεί, και άλλη τροπολογία στη Βουλή, αγνοώντας τόσο το Σύνταγμα όσο και τις δικαστικές αποφάσεις.

Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων είναι, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στη Βουλή, η περίπτωση της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση τριών δημόσιων επιχειρήσεων, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.), της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων) και της Θέμις Κατασκευαστική, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών του Δημοσίου. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές συνήλθε στις 27 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να μονιμοποιήσει 213 άτομα τα οποία είχαν προσληφθεί από το 2002 έως το 2008 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον πρώην ΟΣΚ «για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών».
Στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει ρητώς αναφερόταν ότι η διάρκειά τους θα ήταν ίση με την περίοδο συμβατικής δέσμευσης του ΟΣΚ και κατ’ ανώτατο όριο τέσσερα χρόνια, που θα μπορούσαν να γίνουν συνολικά έξι. Οταν, ωστόσο, ολοκληρώθηκαν τα έργα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσέφυγαν διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και η υπόθεσή τους έφθασε στον Αρειο Πάγο, το αρμόδιο τμήμα του οποίου συνήλθε την 1η Δεκεμβρίου 2015 για να αποφανθεί.

Ωστόσο, ενώ είχε προηγηθεί η διάσκεψη του ανώτατου δικαστηρίου, στην οποία είχε διαφανεί ότι η απόφαση θα ήταν κατά της μονιμοποίησης, η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει για το αντίθετο, θέλοντας να προκαταλάβει τη δικαστική κρίση. Τον Φεβρουάριο του 2015 αποδέχθηκε βουλευτικές τροπολογίες που είχαν προωθηθεί από τους ενδιαφερομένους και προέβλεπαν ότι όσοι δικαιώθηκαν από εφετειακές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις τους θα καταλάμβαναν κενές οργανικές θέσεις και αν δεν υπήρχαν τέτοιες θα δημιουργούνταν για λογαριασμό τους προσωποπαγείς θέσεις «κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης».

Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ο Αρειος Πάγος αποφάσισε, ωστόσο, την ακύρωση των εφετειακών αποφάσεων, κρίνοντας εκτός των άλλων ότι βρίσκονταν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το άρθρο 103, με το οποίο ρητά «απαγορεύεται η από τον νόμο μονιμοποίηση προσωπικού» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, όπως και «η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».

Γρηγόρης Τζιοβάρας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ