26 Ιανουαρίου 2017

ΟΣΟ Η ΠΟ@ΤΣΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ! Απορρίφθηκε ασυζητητί πρόταση «φωτιά» Τσακαλώτου-Επιμένει η τρόϊκα σε προληπτική ψήφιση μέτρων

[Να εδώ ο Τσακαλώτος δακρυσμένος από την επιτυχία γι το μέγεθος του αγγουριού... ]

Πρόταση με πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια και επέκταση του «κόφτη» για μετά το 2018, με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, περιλαμβάνεται στη δεύτερη επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο κ. Τσακαλώτος σε δεύτερη επιστολή, μία μέρα μετά την πρώτη επιστολή, περιγράφει συνοπτικά τα εξής:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους προβλέποντας πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018 με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Προληπτική ψήφιση μέτρων ζητούν οι θεσμοί
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία έγινε σε «έντονο κλίμα», δεν σημείωσε πρόοδο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους, οι οποίοι παρουσίασαν μία κοινή θέση, ζητούν νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων (περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου) που θα έχουν ισχύ το 2019, κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ελληνική πρόταση που εστάλη στους θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup αναμένεται να είναι σύντομη.