03 Ιανουαρίου 2017

Κωνσταντινούπολη: Άκαρπη μεγάλη επιχείρηση σύλληψης του δράστη-Νέο βίντεο και φώτο του

Άκαρπη απέβη η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη συνοικία Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Η συνοικία αποκλείστηκε από τις αρχές, με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς υπήρχε πληροφορία ότι ο τζιχαντιστής τρομοκράτης βρίσκεται σε αυτό. Οι αρχές φαίνεται ότι δέχθηκαν τηλεφώνημα μιας γυναίκας που αναγνώρισε το δράστη.



Σημειώνεται ότι σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διακρίνεται ο δράστης σε selfie video στην πλατεία Ταξίμ. Οι τουρκικές αρχές έδωσαν νέο βίντεο και φωτογραφίες στη δημοσιότητα με στόχο τη σύλληψή του το συντομότερο δυνατό.

Ο νεαρός τρομοκράτης αιματοκύλισε το κλαμπ Reina ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας 39 αθώους ανθρώπους.



Σύμφωνα με την αστυνομία ο τζιχαντιστής κατάγεται είπε από τη από μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Κίνας, ή το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία ή το Καζακστάν ή το Ουζμπεκιστάν.

Τη σύλληψη 12 ατόμων για το τρομοκρατικό χτύπημα επιβεβαίωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νούμαν Κουρτουλμούς. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 39 ανθρώπων.


Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.




«Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους "είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στις εξωτερικές επιχειρήσεις, αρχίζοντας από την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη" η οποία στρέφεται εναντίον των τζιχαντιστών και των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας», είπε ο Κουρτουλμούς.

Είναι σαφές, πρόσθεσε, ότι η επιχείρηση αυτή, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, έχει ενοχλήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους κρύβονται πίσω από αυτές. "Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τις εξωτερικές επιχειρήσεις μας με αποφασιστικότητα", υπογράμμισε.



Οι αρχές είναι πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης, πρόσθεσε, «Βρέθηκαν πληροφορίες για τα αποτυπώματα και το παρουσιαστικό του τρομοκράτη», είπε, σημειώνοντας ότι η επίθεση του Σαββάτου παρουσιάζει "σημαντικές διαφορές" από άλλες που έχουν γίνει πρόσφατα στην Τουρκία. Ο στόχος, υποστήριξε, ήταν να διχαστεί η τουρκική κοινωνία.

Στην ανακοίνωση του, το ISIS αναφέρει πως στόχος της επίθεσης ήταν κέντρο όπου «οι χριστιανοί γιορτάζουν την γιορτή των αποστατών». Οι θαμώνες είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την αλλαγή του έτους. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται πολλοί ξένοι.



Στην ανακοίνωση το ISIS κάνει λόγο για έναν «ηρωικό στρατιώτη του χαλιφάτου».

Σημειώνεται ότι, παραδοσιακά, το ISIS σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για χτυπήματα στην Τουρκία. Παρά ταύτα, στις αρχές Δεκεμβρίου ο νέος εκπρόσωπός του είχε καλέσει τους οπαδούς της οργάνωσης να στοχεύσουν συγκεκριμένα τη γείτονα χώρα και τα συμφέροντά της ανά τον κόσμο.

Οι Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, με εξαίρεση τις επίσημες ανακοινώσεις ή δηλώσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι στόχος της επίθεσης ήταν να προκληθεί χάος και να αποσταθεροποιηθεί η χώρα μέσω της διχόνοιας. Κάλεσε για εθνική ενότητα ώστε να αντιμετωπιστούν «τέτοια βρώμικα παιχνίδια».








Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/335069/kvnstantinoupolh-epixeirhsh-thw-astynomiaw-neo-binteo-fvto-toy-drasth