Αλλάζουν «χέρια» τα ακίνητα των Ταμείων

Της Στεφανίας Σούκη

Ένα ακόμη... επεισόδιο στο σίριαλ της πολυσυζητημένης αξιοποίησης της μεγάλης και λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αποτελεί η μεταβίβαση κάτω από την «ομπρέλα» του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου μερικών από τα σημαντικότερα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, εν μέσω μάλιστα της γενικότερης σύγχυσης για το πώς τελικά σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τα... ακίνητα - κυριολεκτικά και μεταφορικά - περιουσιακά στοιχεία των ταμείων.

Όλα τα σενάρια, παρά τα σχέδια επί χάρτου που έχουν εξαγγελθεί ουκ ολίγες φορές στο απώτερο αλλά και πιο πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται να παραμένουν ανοικτά, με τη Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά να κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας ότι εξακολουθεί να μην έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μόλις αυτή περιέλθει στην κυριότητα του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μεταφορά των ακινήτων των ταμείων, στο... έτερο λεγόμενο ''υπερταμείο'', για τη δημόσια περιουσία αυτή τη φορά, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, σε συνέχεια σχετικών απαιτήσεων των δανειστών. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η μεταφορά των ακινήτων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα σημάνει αυτόματα ότι οι όποιες πρόσοδοι από την εκμετάλλευσή τους δεν θα αποτελούν έσοδο αξιοποιήσιμο από τον ασφαλιστικό φορέα, αλλά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Στη... θεωρία πάντως και στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο, ο στόχος για την αξιοποίηση των ακινήτων μόλις αυτά περιέλθουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η αύξηση εσόδων και ο περιορισμός των δαπανών για την στέγαση των υπηρεσιών των ίδιων των ασφαλιστικών φορέων, μέσω και της δημιουργίας χωριστής Εταιρείας Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας. Σημειωτέον ότι οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων είναι αποσπασματικές και χωρίς αποτέλεσμα, με τις κατά καιρούς εξαγγελίες να περιλαμβάνουν μεμονωμένες πωλήσεις, μισθώσεις, σχέδια για πώληση κι επαναμίσθωση.

Η χθεσινή εξέλιξη έχει να κάνει με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2016: Σύμφωνα με αυτήν, πέρασαν κι επισήμως στον ΕΦΚΑ 29 ακίνητα ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά κτίρια ιδιοκτησίας του Ταμείου: Μεταξύ αυτών, το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήδη μισθώνεται από εταιρεία του Ιβαν Σαββίδη, το διατηρητέο επί της οδού Μενάνδρου 27- 29, για το οποίο είχαν γίνει παλιότερες προσπάθειες πώλησης μέσω σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, το κτίριο του ΒΟΞ στα Εξάρχεια, του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ κ.α..

Πλην του Μακεδονία Παλλάς, που αποτελεί εξαίρεση αφού είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις ακινήτων του ΙΚΑ, το οποίο φέρνει ενοίκια και παράλληλα συντηρείται επαρκώς (σ.σ. ο όμιλος Σαββίδη έχει αναλάβει να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο 12,4 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Απρίλιο), η πλειονότητα των ακινήτων παραμένει χωρίς ουσιαστική αξιοποίηση, με μηδαμινά έσοδα σε σχέση με τις πραγματικές αξίες και τη θέση των ακινήτων.

newmoney.gr