24 Ιανουαρίου 2017

Αιχμηρότατη ανακοίνωση δικαστών και εισαγγελέων εναντίον της πρότασης Θάνου

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης για την έμμονη της Προέδρου του Αρείου Πάγου να συγκαλέσει την Πέμπτη τη Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου για να διερευνήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών και πέραν των 67 ετών – κάτι που δεν προβλέπει το Σύνταγμα.

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τους ανώτατους δικαστικούς να περιφρουρήσουν το Σύνταγμα και να διαφυλάξουν το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Τασσόμενη εκ νέου κατά της πρότασης Θάνου, η Ένωση υπογραμμίζει ότι συζήτηση γύρω από το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης θα γίνει μόνον εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την επίμαχη διάταξη, ουσιαστικά επισημαίνοντας πως η αρμοδιότητα ανήκει αμιγώς στη νομοθετική εξουσία κι όχι η δικαστική.

«Η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα», προσθέτει αιχμηρά η Ένωση.

Η Ένωση σημειώνει με νόημα πως τυχόν «υιοθέτηση τέτοιων καινοφανών απόψεων θα αντιστρατεύονταν το σαφές νόημα της συνταγματικής διάταξης», και «θα αμφισβητούσε άμεσα την δεσμευτικότητα του Συντάγματος».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/336957/aihmirotati-anakoinosi-dikaston-kai-eisaggeleon-enadion-tis-protasis-thanou