08 Ιανουαρίου 2017

Αετός της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίπτει drone για τα... μάτια του Ολάντ! [βίντεο]

Και το όνομα αυτού: Ντ’ Αρτανιάν! Όχι, δεν πρόκειται για έναν απ’ τους γνωστούς σωματοφύλακες που εμπνεύστηκε ο Αλέξανδρος Δουμάς, αλλά για το τελευταίο όπλο της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας κατά των drones, έναν αετό!



Υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Ντ’ Αρτανιάν κλήθηκε να επιδείξει τις ικανότητές του στον εντοπισμό και την κατάρριψη τηλεχειριζόμενων εχθρών. Και ο μόλις 7 μηνών αετός δεν απογοήτευσε τους εκπαιδευτές του στην αεροπορική βάση 118 στο Μοντ ντε Μαρσάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Μόλις το μη επανδρωμένο αεροπλάνο βρέθηκε στον αέρα ο Ντ’ Αρτανιάν χρειάστηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να το εξουδετερώσει και να το καταρρίψει.



Μετά την επίδειξη ο γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε» τον περήφανο βασιλιά των αιθέρων.

Από την περασμένη άνοιξη η γαλλική πολεμική αεροπορία ανέλαβε να εκπαιδεύσει τον Ντ’ Αρτανιάν και τουλάχιστον άλλους τρεις φτερωτούς θηρευτές. Τον «στρατολόγησαν» ενόσω ήταν ακόμη στο αυγό του και το πουλί έμαθε να ξεχωρίζει τα drones, καθώς οι εκπαιδευτές του προσήρμοζαν κομμάτια κρέας πάνω στις συσκευές.
Αν και η τεχνική αυτή είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, χρησιμοποιείται ευρέως στην αεροπορική βάση 118 απ’ τον Σεπτρέμβριο, όπου τρεις βασιλικοί αετοί κι ένας θηλυκός εκπαιδεύονται ανελιπώς. Κι εφόσον η ιδέα αποδειχθεί, όπως φαίνεται, επιτυχημένη τότε θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα πουλιά, που θα στελεχώσουν το νέο σμήνος καταδιωκτικών των drones της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.