08 Ιανουαρίου 2017

MONO στη γιαγιά έδωσε η εισαγγελέας ανηλίκων την επιμέλεια του παιδιού της Ρούπα αφού η αδερφή είναι μια απ' τα ίδια

Και όχι και στη θεία του, όπως ζητούσαν οι γονείς του, Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης

Στη μητέρα της Πόλας Ρούπα ανέθεσε η εισαγγελέας ανηλίκων την επιμέλεια του 6χρονου γιου της κατηγορουμένης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις και του Νίκου Μαζιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αναθέτει την επιμέλεια του παιδιού στην γιαγιά του και όχι και στην αδελφή της Πόλας Ρούπα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γιαγιά του 6χρονου αγοριού έχει ειδοποιηθεί να παραλάβει το παιδί από το νοσοκομείο Παίδων, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύλληψη της Π. Ρούπα, η μητέρα της και η αδελφή της είχαν ζητήσει από την εισαγγελία ανηλίκων να τους αναθέσει την επιμέλεια του παιδιού.

Παράλληλα, η πλευρά της Π. Ρούπα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην εισαγγελία για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου. Όπως, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν οι Π. Ρούπα και ο Ν. Μαζιώτης οι αρχές κρατούσαν "όμηρο" τον 6χρονο γιο τους, με στόχο να τον πλήξουν, όπως επίσης να πλήξουν και να εκβιάσουν και τους ίδιους.

Ωστόσο, από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αλλά και από το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναφερθεί ότι δεν τίθεται θέμα "ομηρείας" του παιδιού -όπως οι γονείς του υποστηρίζουν - αλλά ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Η εισαγγελέας ανηλίκων  επικαλείται στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τις εκθέσεις παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Βάσει αυτών των εκθέσεων και "ενεργώντας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου" η εισαγγελέας αναφέρει: "Κρίνεται ότι η ανάθεση της επιμέλειας στη μητρική γιαγιά είναι υπό τις παρούσες συνθήκες, η πλέον ενδεδειγμένη λύση".

Η εισαγγελέας αναθέτει την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα της Πόλας Ρούπας, υπό τους εξής όρους:

Α) ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα συντάσσεται από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας έκθεση σχετικά με την πορεία ένταξης και προσαρμογής του ανηλίκου στο νέο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον και

Β) με επιμέλεια της γιαγιάς, να ολοκληρωθεί η παιδοψυχιατρική αξιολόγηση του ανηλίκου και με τη συνεργασία της, να στηριχθεί η ψυχική υγεία του παδιού από ειδικούς παιδοψυχολόγους.»
Ακόμη, η εισαγγελέας στο σκεπτικό της αναφέρεται στους λόγους που επιλέγει για την επιμέλεια του μικρού μόνο η γιαγιά του και όχι και η αδελφή της Ρούπα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στη διάταξή της η εισαγγελική λειτουργός: «Από την εκτίμηση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΙΔΩΝ προέκυψε ότι ο ανήλικος έχει καλή συναισθηματική αλληλεπίδραση με τη γιαγιά του και ότι υφίσταται αισθήματα τρυφερότητας. Η σχέση αυτή έχει ήδη εδραιωθεί σε προγενέστερο χρόνο όταν η ίδια είχε αναλάβει εν τοις πράγμασιν την επιμέλειά του κατά το χρόνο που η μητέρα του τελούσε υπό προσωρινή κράτηση. Επίσης προέκυψε ότι οι συνθήκες στέγασης και φροντίδας του ανήλικου από τη γιαγιά του είναι ικανοποιητικές.»