29 Ιανουαρίου 2017

Υπόθεση Novartis: H μονταζιέρα της Κουμουνδούρου στήνει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό

Στο Μαξίμου παρακολουθούν από κοντά τη δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου της NOVARTIS, γιατί θεωρούν ότι προσφέρεται για επικοινωνιακή σπέκουλα.

Δεν αποκλείεται οι πρώτες διαρροές από καταθέσεις και τα σχετικά βίντεο από τις συσκέψεις για τα λαδώματα, να συμπέσουν με τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, δηλαδή το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Όπως εκτιμά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το υλικό των αποκαλύψεων προσφέρεται για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό σε περίπτωση κατά την οποία η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά και η κυβέρνηση αναγκαστεί στη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Εμπλοκή πρώην υπουργών διαρρέει το Μαξίμου

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου εστιάζεται κυρίως στα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, από τους τέσσερις υπουργούς που φέρεται να έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο, οι δύο είχαν διατελέσει υπουργοί Υγείας.

Οι άλλοι δύο είχαν σχέση με οικονομικά υπουργεία.

Η έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα επικεντρώνεται στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που είναι αδίκημα διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή.

Όλα τα υπόλοιπα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Βέβαια στην κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Αυτό που έχει σημασία για το Μαξίμου είναι να διαρρεύσουν οι αποκαλύψεις για να εκτεθούν κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ανοίγουν οι λογαριασμοί

Την ίδια στιγμή με απόφαση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ανοίγουν και οι λογαριασμοί 4.500 χιλιάδων γιατρών οι οποίοι εμφανίζονταν να τροφοδοτούνται από λογαριασμούς που ανήκουν σε εταιρείες του συστήματος NOVARTIS.

Από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων προκύπτει, ότι οι γιατροί αυτοί πληρώνονταν ανάλογα με το μέγεθος της συνταγογράφησης φαρμάκων που διακινούσε ο πολυεθνικός κολοσσός.

Πολλοί από τους γιατρούς που τυχαίνει να είναι καθηγητές και διευθυντικά στελέχη σε δημόσια νοσοκομεία και ταμεία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παραπομπής τους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.