26 Ιανουαρίου 2017

Τραμπ: «Ο εικονικός πνιγμός αποφέρει αποτελέσματα»-Υπέγραψε για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό-Πως θα μοιάζει-ΒΙΝΤΕΟ-Ιστορικό ρεκόρ στη Wall Street

«Πιστεύω απολύτως ότι αποφέρει αποτελέσματα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον εικονικό πνιγμό ως μορφή βασανισμού με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αύριο, ο Τραμπ είπε ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις για την χρήση της παράνομης αυτής μορφής βασανισμού.

«Αν δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν την πρακτική αυτή, δεν θα διαφωνήσω. Αν επιθυμούν να την εφαρμόσουν, τότε θα εργαστώ προς αυτόν το σκοπό. Θέλω να κάνω τα πάντα εντός των ορίων εκείνων που μας επιτρέπονται να κάνουμε, αν κρίνονται νόμιμα… Αν πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα; Απολύτως και το πιστεύω», δήλωσε για την πρακτική του εικονικού πνιγμού.

Ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το 2009 απαγορεύοντας τον εικονικό πνιγμό και άλλες ενισχυμένες τεχνικές ανακρίσεων που χαρακτηρίζονται μέθοδοι βασανιστηρίων από πολλούς βουλευτές και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

Υπέγραψε ο Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
Εντός μηνών ξεκινά η ανέγερσή του στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με τη γειτονική τους χώρα - Επιμένει ότι το κόστος θα το καλύψει εξ ολοκλήρου το Μεξικό - «Ο Λευκός Οίκος θα πληρώσει το τείχος», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν - «Στοπ» στην έκδοση βίζας για πολίτες από την Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σήμερα να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράνομους μετανάστες, σε μια ταχεία κίνηση της νέας κυβέρνησης με στόχο να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.





Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ' αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράνομων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Πολ Ράιαν: Ο Λευκός Οίκος θα πληρώσει για την κατασκευή του τείχους
Ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει το τείχος, δήλωσε χθες ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα", είπε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στο κανάλι MSNBC, όταν ερωτήθηκε ποιός θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

"Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό", πρόσθεσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης. Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια ["sanctuary cities"]).



Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες. Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

Πώς θα μοιάζει το τείχος των 3.000 χλμ. στο Μεξικό -Γιατί είναι δύσκολο να κατασκευαστεί [βίντεο]


Με την υπογραφή του χθες σε προεδρικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσής του για ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό που θα εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Πώς θα έμοιαζε όμως αυτό το τείχος; Μία εταιρεία αρχιτεκτόνων με έδρα την Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, η Estudio 3.14, παρουσίασε τη δική της εκτίμηση για την εικόνα που μπορεί να έχει το τείχος του Τραμπ.

Φαντάστηκε ένα έντονο ροζ τείχος που εκτείνεται για 1.954 μίλια, και το ονόμασε «Prison-Wall» δηλαδή «Φυλακή-Τείχος».

Μιλώντας στο Business Insider, ο σχεδιαστής Νορμπερτο Μιράντα τόνισε ότι η απόδοση στην οποία προχώρησαν έχει στόχο να καταδείξει ότι η κατασκευή του τείχους είναι στην πραγματικότητα ανεφάρμοστη. Όπως υποστηρίζει, τα σύνορα πιθανότατα δεν θα προωθήσουν τις θετικές σχέσεις με το Μεξικό, και το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους θα καταστήσει την κατασκευή πιο δύσκολη.

Όσον αφορά στο κόστος κατασκευής του τείχους, το άρθρο του Business Ιnsider εξηγεί ότι πολλοί έχουν σημειώσει ότι είναι ακριβό. Ειδικότερα η Kate Drew του CNBC έγραψε ότι η κατασκευή του θα κόστιζε στην αμερικανική κυβέρνηση 15 με 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συντήρησή του και η πρόσληψη 21.000 συνοριοφυλάκων, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC και του Politico, θα κόστιζε επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Σε δηλώσεις του ο Τραμπ είχε εξηγησει ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος μέσω των φόρων ή του εμπορίου.

Η Estudio 3.14 προχώρησε στην οπτικοποίηση του τείχους με βάση αυτές τις εκτιμήσεις. Χρωμάτισε το τείχος ροζ βασισμένοι στις δηλώσεις Τραμπ ότι θα είναι «όμορφο».


Συμπεριέλαβε στα σχέδια και μία φυλακή για μετανάστες με χωρητικότητα έως και 11 εκατομμύρια ανθρώπους τους οποίους ο Τραμπ σχεδιάζει να απελάσει, δήλωσε ο Μιράντα.


Στο σχέδιο προβλέπεται και μια μονάδα παραγωγής όπου οι κρατούμενοι θα εργάζονται για να διατηρήσουν το τείχος και ένα εμπορικό κέντρο.


Το τείχος θα εκτείνεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό Μέχρι τον Κόλπο του Μεξικό.


Φωτογραφίες: Agustin Avalos/Estudio 314 /Business Insider

Ιστορικό ρεκόρ στη Wall Street - Οι επενδυτές πιστεύουν στον Τραμπ

Πάνω από το φράγμα των 20.000 μονάδων έκλεισε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία ο δείκτης Dow Jones στη συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. 

Από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones είχε φθάσει στις 20.015 μονάδες, αναρριχήθηκε στις 20.082 μονάδες και έκλεισε στις 20.068,5 μονάδες, με άνοδο 0,78%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε πρώτη φορά τις 19.000 μονάδες στις 22 Νοεμβρίου, με τις μετοχές της Goldman Sachs και της JPMorgan να αντανακλούν το 20% των κερδών του.