13 Φεβρουαρίου 2017

Εκκένωσαν την περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο φράγμα των ΗΠΑ -Εδιωξαν 130.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους [εικόνες & βίντεο]

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν κοντά στο υψηλότερο φράγμα των ΗΠΑ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκκενώσουν την περιοχή υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης μιας βοηθητικής εγκατάστασης, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση υπερχείλισης.
«Έχει διαταχθεί η άμεση εκκένωση των περιοχών στις παρυφές του Όροβιλ. Δεν πρόκειται για άσκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ανάρτηση του τοπικού σερίφη στο Twitter.


Η αιφνίδια εντολή εκκένωσης προέκυψε καθώς οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βοηθητική εγκατάσταση θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές σε μεγάλη έκταση. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, ζητήθηκε από τουλάχιστον 130.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Το τμήμα Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνια ανέφερε στις 00:30 ώρα Γκρίνουιτς της Δευτέρας ότι σύμφωνα με πρόβλεψη, το φράγμα κινδύνευε να υπερχειλίσει ακόμα και την επόμενη ώρα. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμβεί, ωστόσο, σύμφωνα με σερίφη της περιοχής οι αρχές ήθελαν να μετακινηθεί γρήγορα ο κόσμος για την περίπτωση που το χειρότερο δυνατό σενάριο γινόταν πραγματικότητα.


Αμέσως μετά την εντολή εκκένωσης μάλιστα εκατοντάδες αυτοκίνητα έκαναν την εμφάνισή τους σε δρόμους που απομάκρυναν από το επικίνδυνο σημείο. Ωστόσο οι επιβάτες μιλώντας στα τοπικά Μέσα εξέφραζαν τη δυσφορία τους τονίζοντας ότι πέρα από την εντολή εκκένωσης δεν τους δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες και ότι αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.


Το φράγμα Όροβιλ είναι σχεδόν πλήρες από την διαρκείς και έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι των προηγούμενων εβδομάδων που ήρθαν έπειτα από τέσσερα περίπου χρόνια βασανιστικής ξηρασίας.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη να απελευθερώνουν νερό από το φράγμα περίπου 241 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Σαν Φρανσίσκο όταν εντόπισαν ότι λείπουν μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος από την βοηθητική εγκατάσταση.



Το φράγμα είναι ακριβώς πάνω και στα ανατολικά του Όροβιλ μίας πόλης με περισσότερους από 16.260 κατοίκους

Με ύψος 230 μέτρων η δομή, που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1962 και του 1968 αποτελεί το υψηλότερο φράγμα των ΗΠΑ επικρατώντας του φράγματος του Χούβερ για περισσότερα από 12 μέτρα.