«Αφήνουμε τις εποχές της λιτότητας, της θλίψης και της ύφεσης και πάμε αλλού» τόνισε και επισήμανε ότι για πρώτη φορά η τρόικα δεν έρχεται για να βάλει μόνο πρόσθετα μέτρα από το 2019 και μετά, αλλά για να πάμε σε μια άλλη λογική. «Για κάθε ευρώ που είναι δημοσιονομική επιβάρυνση θα δίνεται ένα αντίστοιχο ελαφρυντικό μέτρο» σημείωσε ο υπουργός. «Κάναμε μια σκληρή διαπραγμάτευση όταν όλοι- τουλάχιστον οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης- έλεγαν ότι πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση χωρίς όρους. Ό,τι δηλαδή γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς δεν κάναμε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα θα έρθουν ταυτόχρονα με ελαφρύνσεις.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει μέχρι και 14η σύνταξη σε όσους πληγούν από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η συμφωνία με τους δανειστές, εφόσον επιτευχθούν τα απαιτούμενα πλεονάσματα.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή που έκανε μετά το πρόσφατο Eurogroup ότι «γιορτάζουμε την έξοδο από την κρίση» ανέφερε: «Είπα ότι όπως τότε είχαμε ανάταξη στο ηθικό φρόνημα Ελλήνων λόγω της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, έτσι και με τη συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup έχουμε ηθική,και όχι μόνο, ανάταξη για να φύγουμε από τη κρίση».
Ο κ. Σπίρτζης ρωτήθηκε και για την κόντρα Φίλη-Καμμένου,λέγοντας πως οι δυο τους έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και οι απόψεις τους δεν μπαίνουν αντιπαραθετικά. «Ο Νίκος Φίλης λέει την πρότασή του για μελλοντικά σχέδια και συγκλίσεις. Αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν φερθεί παλικαρίσια σε αυτή τη συμφωνία και στην προσπάθεια που έχει γίνει. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έχουν μια στάση που είναι θαυμαστή».
Ερωτηθείς αν προτιμάει την Φώφη Γεννηματά ή τον Πάνο Καμμένο, τόνισε: «Δεν μπαίνει πάλι αντιπαραθετικά το θέμα. Τον κ. Καμμένο τον γνώρισα τελευταία χρόνια και τον έχω εκτιμήσει βαθύτατα. Η φίλη μου η κ. Γεννηματά θα μπορούσε να απαλλαγεί από όλα αυτά που βαραίνουν τον χώρο και θα μπορούσε να έχει μια κατεύθυνση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και όχι διαίρεσής τους». Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει και με τη συμμετοχή του κ. Καμμένου «Γιατί όχι; Ο Πάνος Καμμένος και ένα κομμάτι της φωτισμένης και πατριωτικής δεξιάς αυτή τη στιγμή με τη σημερινή ΝΔ δεν έχουν καμία σχέση. Είχε η ΝΔ ποτέ κομμάτι της ακροδεξιάς στην ηγετική της ομάδα; Είχε ποτέ τόσο λαϊκίστικο κομμάτι στην ηγετική της ομάδα;