[Και φυσικά το κλασικό παραμύθι: Επειδή δεν μπορούμε να τους φτάσουμε τους ζητάμε μειώσουν τις εξαγωγές τους... αστεία πράγματα αφού κανένας λαός δεν δέχεται να ρίξει το επίπεδό του επειδή οι άλλοι θέλουν δανεικά για να διορίζουν καθαρίστριες σαν γραμματείς δικαστηρίων]
Η Κίνα κατέκτησε για πρώτη φορά την θέση του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Γερμανίας το 2016, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέβηκαν στην τρίτη θέση μετά τη Γαλλία, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία.
Οι γερμανικές εισαγωγές από την Κίνα και οι εξαγωγές στην ασιατική χώρα αυξήθηκαν σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που εξετάστηκαν από το πρακτορείο Reuters.
Η γειτονική Γαλλία παρέμεινε ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, με τον συνδυασμένο όγκο εμπορίου (εισαγωγές-εξαγωγές) να ανέρχεται στα 167 δις ευρώ. Οι ΗΠΑ ήταν τρίτες, με 165 δις ευρώ. Το 2015 οι ΗΠΑ αποτελούσαν τον κυρίαρχο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, προσπερνώντας τη Γαλλία για πρώτη φορά μετά το 1961, λόγω μιας ανοδικής τάσης στην αμερικανική οικονομία και ενός πιό αδύναμου ευρώ.
Από άποψης εξαγωγών και μόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος πελάτης γερμανικών προϊόντων το 2016, εισάγοντας αγαθά αξίας περίπου 107 δις ευρώ από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Γαλλία παρέμεινε ο δεύτερος πιό σημαντικός προορισμός εξαγωγών για γερμανικά προϊόντα, με σύνολο 101 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Βρετανία ήταν τρίτη, με εισαγωγές αξίας 86 δις ευρώ. Η Βρετανία ήταν επίσης υπεύθυνη και για το μεγαλύτερο διμερές πλεόνασμα εμπορίου της Γερμανίας, καθώς οι εξαγωγές των γερμανικών προϊόντων ξεπέρασαν τις εισαγωγές από τη Βρετανία κατά πλέον των 50 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ΗΠΑ ήρθαν δεύτερες σε διμερές έλλειμα εμπορίου, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τις εισαγωγές από εκεί κατά 49 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η Βρετανία και η Αμερική μαζί ευθύνονται για περίπου 40% του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος-ρεκόρ, που υπολογίζεται στα 252,9 δις ευρώ το 2016.
Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις για την απόδοση των γερμανικών εξαγωγών, το πλεόνασμα της Γερμανίας, και τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες, εν όψει της συνόδου των υπουργών οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας 20 (G20) των ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου στην Μπάντεν-Μπάντεν.