28 Φεβρουαρίου 2017

Μπλοκάρουν 29 φορολογικούς παραδείσους: Ποιες χώρες αφορά

Μπλόκο σε 29 χώρες που δεν παρέχουν πληροφορίες στις ελληνικές φορολογικές αρχές έβαλε το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζοντας όσες επιχειρήσεις έχουν συναλλαγές με αυτές να διακόψουν τις συνεργασίες τους.

Πρόκειται για κράτη- φορολογικούς παραδείσους, που δεν παρέχουν στοιχεία (τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λ.π.) όπως τα Σκόπια, το Μονακό, ο Παναμάς, οι Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ και το Χονγκ -Κόνγκ.

Ετσι, οι επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με τα κράτη που βρίσκονται στην μαύρη λίστα δεν θα μπορέσουν να εκπέσουν τις δαπάνες από την εφορία.

Ωστόσο, υπάρχουν παράθυρα στη νομοθεσία και τα οποία προβλέπουν ότι εφόσον αποδειχθεί ότι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν αποσκοπούν στη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή, μπορεί να γίνουν δεκτές από την εφορία.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλοιός για τις επιχειρήσεις που αποβλέπουν στην απόκρυψη κεφαλαίων ή μεταφορά ποσών που δεν έχουν φορολογηθεί έχει σφίξει, καθώς από τις αρχές του έτους έχει ενεργοποιηθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS).

Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποία ανταλλάσσονται πληροφορίες από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας.

Το προσεχή Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα έχουν ενημέρωση για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες σε δεκάδες χώρες, ( Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο μέχρι τα νησιά Κέιμαν, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική κ.λ.π.).

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αφορά:

1.Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ).

2.Καταθετικούς Λογαριασμούς.

3.Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4.Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

5.Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι ώστε να εντοπιστεί χρήμα που δεν έχει φορολογηθεί.

Οι 29 «φορολογικοί παράδεισοι» που δεν παρέχουν πληροφορίες στην εφορία είναι:

1.Ανδόρα
2.Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
3.Μπαχάμες
4.Μπαχρέιν
5.Μπαρμπάντος
6.Μπρουνέι
7.Νήσοι Κουκ
8.Ντομίνικα
9.Γρενάδα
10.Γουατεμάλα
11.Λίβανος
12.Λιβερία
13.Λιχτενστάιν
14.Μαλαισία
15.Νήσοι Μάρσαλ
16.Μονακό
17.Ναούρου
18.ΠΓΔΜ
19.Νιούε
20.Παναμάς
21.Φιλιππίνες
22.Αγία Λουκία
23.Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
24.Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
25.Σαμόα
26.Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
27.Βανουάτου
28.Ουρουγουάη
29.Χόνγκ-Κόνγκ

http://www.moneypress.gr/?p=49637