Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωση που έβγαλε χθες ο κ. Μαυραγάνης για το θέμα των ρύπων, όχι μόνο προσπαθεί να παρουσιάσει ως κυβερνητικό κατόρθωμα μία επιτυχία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά και να παραπλανήσει και τον κόσμο, αναφερόμενος σε ανύπαρκτα γεγονότα, όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, δύο μέρες πριν από την υποτιθέμενη συνεδρίαση, που επικαλείται στο δελτίο Τύπου του ο κ. Μαυραγάνης (σ.σ. σε ανάρτησή του μιλάει για την 17η Φεβρουαρίου), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, με τη συνεργασία Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών (από τη Σοσιαλιστική Ομάδα -SD, την Ομάδα της Αριστεράς -GUE και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - EPP) και ιδιαίτερα της κυρίας Μαρίας Σπυράκη.
Με την τροπολογία αυτή η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού ταμείου που δημιουργείται για την περίοδο 2021-2030. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε περίπου δύο δισ. ευρώ, για να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου και έργα όπως είναι η υποθαλάσσια σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Επίσης, επενδύσεις θα μπορούν να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Μαυραγάνης, με την ανάρτησή του, κατηγορείται ότι οικειοποιήθηκε τη δράση αυτή των Ελλήνων ευρωβουλευτών -και δη του κ. Ανδρουλάκη- καθώς η υιοθέτηση της ως άνω τροπολογίας ήταν έργο τους και όχι έργο της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε.
Επίσης, ως ανακρίβεια χαρακτηρίζεται ότι η ΔΕΗ απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων ρύπων. Ούτε η ΔΕΗ ούτε οι υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε η Ελλάδα σαν χώρα απαλλάσσονται από το εμπόριο ρύπων. Αντιθέτως, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο υφυπουργός θα έπρεπε να ξέρει ότι από την πώληση των δικαιωμάτων αναμένεται να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 200 εκατομμύρια τον χρόνο.
Και καταλήγουν πως είναι ανακριβές ότι «η Ελλάδα με τη ΔΕΗ θα έχει ετήσιο μπόνους ένα δισ. ευρώ». Το κέρδος που θα έχει η Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα είναι περίπου 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για την περίοδο 2021-2030, συνολικά δηλαδή ένα με 1,5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο.
Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ