10 Φεβρουαρίου 2017

Χάος στη Βραζιλία: Απεργούν για 6η μέρα οι αστυνομικοί -Πάνω από 100 οι νεκροί

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σχολεία και επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει, καθώς το χάος που ξέσπασε εν μέσω της συνεχιζόμενης επί έξι ημέρες απεργίας των αστυνομικών στην Πολιτεία Εσπίριτου Σάντου δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

Η χαοτική κατάσταση που ξέσπασε μετά την κήρυξη της απεργίας συνεχίζεται παρά την ανάπτυξη 1.200 στρατιωτικών και ομοσπονδιακών αστυνομικών και την υπόσχεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι θα στείλει μονάδες αλεξιπτωτιστών και ίλες τεθωρακισμένων.

Το μεγαλύτερο μέρος της βίας πλήττει τη Βιτόρια, την πρωτεύουσα της Πολιτείας, ένα πλούσιο λιμάνι γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλές γνωστές παραλίες, ενώ αποτελεί επίσης έδρα εταιρειών των μεταλλείων και του πετρελαίου.

Αξιωματούχοι στην Εσπίριτου Σάντου τόνιζαν πως θα χρειαστούν εκατοντάδες ακόμη ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και μέλη επίλεκτων μονάδων της χωροφυλακής για να αποκατασταθεί η τάξη καθώς υπό κανονικές συνθήκες στην μητροπολιτική περιοχή της Βιτόριας περιπολούν πάνω από 1.800 μέλη της πολιτειακής αστυνομίας.

Η πολιτειακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανέναν επίσημο απολογισμό των ανθρωποκτονιών που έχουν διαπραχθεί αφότου οι άνδρες της αστυνομίας κατέβηκαν σε απεργία το Σάββατο διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς· όμως, μια εκπρόσωπος του συνδικάτου το οποίο εκπροσωπεί τους αστυνομικούς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα το πρωί πως το συνδικάτο έχει καταγράψει 101 ανθρωποκτονίες από εκείνη την ημέρα.

Ο αριθμός αυτός είναι εξαπλάσιος του ημερήσιου μέσου όρου των ανθρωποκτονιών στην Πολιτεία όπως καταγραφόταν πέρυσι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, επικαλούμενοι αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε ότι 200 αυτοκίνητα κλάπηκαν στη Βιτόρια μέσα σε μία ημέρα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος στην πόλη είναι είκοσι.

Σύμφωνα με την ένωση των καταστημάτων λιανικής της Πολιτείας τα απολεσθέντα έσοδα αφότου άρχισε η απεργία των αστυνομικών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ρεάις (27 εκατομμύρια ευρώ).

Η απεργιακή κινητοποίηση προκηρύχθηκε την ώρα που η Εσπίριτου Σάντου, όπως και πολλές άλλες Πολιτείες της Βραζιλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ύφεση στην ιστορία της, δυσκολεύεται να προσφέρει ακόμη και βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και αστυνόμευσης.