24 Φεβρουαρίου 2017

Bρούτσης: Προσαρμογή €10 δισ. στο Ασφαλιστικό έφερε το 3ο Μνημόνιο ενώ τα 2 προηγούμενα έφεραν 7,4 δις

Υπερδιπλάσια ήταν η προσαρμογή που έφερε το 3ο Μνημόνιο στο Ασφαλιστικό σε σχέση με εκείνη που έφερε το 1ο και 2ο.

Αυτό προκύπτει από όσα αποκάλυψε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως... "η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό με το 3ο μνημόνιο και τις "ουρές” του, φθάνει τα 10 δις ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δυο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το 1ο μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το 2ο μνημόνιο)".

Πως προκύπτει αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση "οι αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό, εκτός από τις 13 μειώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ, έκρυβαν έναν νέο μηχανισμό μείωσης συντάξεων, που επιφέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 20% έως 25% σε όλους τους νέους συνταξιούχους μετά τις 12.5.2016. Η συνολική απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου θα είναι από 5,5 δισ. ευρώ έως 6,5 δισ. ευρώ. Και αυτό προκύπτει, αν υπολογισθούν οι ετήσιες μεσοσταθμικές μειώσεις πάνω στην ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 ανέρχεται στα 31 δις ευρώ".

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε πως:

* "Το πιο κρίσιμο σημείο είναι ότι: το 2010 η δεσμευτική συμφωνία με την τρόικα –Ν. 3863/10, άρθ.11- για το ασφαλιστικό, ήταν η επίτευξη ενός μακροοικονομικού υποδείγματος με ορίζοντα το 2060, όπου η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπερνούσε τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2009 πλέον 2,5 μονάδες του ΑΕΠ".

* "Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή στο πρώτο μνημόνιο, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Απουσίαζε η γνώση, τα εργαλεία μέτρησης του ασφαλιστικού άλλα και η αδυναμία εφαρμογής των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα".

* "Εν συνεχεία το 2012, με την επανάσταση σε όσα ξέραμε που έφερε το σύστημα ΗΛΙΟΣ, που ακτινογραφήθηκε για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα, τα δεδομένα άλλαξαν.

Έτσι το 2014, μέσα από την μοναδική και για πρώτη φορά ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη που έγινε από το Ageing Working Group της Ευρ. Επιτροπής και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και κάτω από τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές παραδοχές, ο στόχος επετεύχθη. Με εξαίρεση τις οριακές παρεμβάσεις που βάλαμε στο email "Χαρδούβελη”, ύψους 310 εκατ. ευρώ. Η εκπλήρωση των όρων βιωσιμότητας είχε επιτευχθεί.".

* "Δυστυχώς, για την Ελλάδα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά και η ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "γκρέμισαν” και ακύρωσαν την υλοποίηση της επιτευχθείσας συμφωνίας.

Με το Ν.4387/2016 άλλαξε η εθνική διαπραγματευτική βάση για το ασφαλιστικό. Αφενός μεταφέρθηκε σε αυτό –για την κάλυψη του ελλείμματος- μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας του 1ου εξαμήνου 2015, ύψους 3,5 δις ευρώ. Αφετέρου εισήχθη στη διαπραγμάτευση η έννοια της "προσωπικής διαφοράς”, με σκοπό και μεθόδευση την κατάργησή της".

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, "η σημερινή εικόνα του ασφαλιστικού είναι αποκαρδιωτική. Από τη μια οργανωτική ανεπάρκεια, νόμοι και εγκύκλιοι γραμμένοι στο γόνατο, ασφαλισμένοι που πληρώνουν διπλές εισφορές, λανθασμένα χρεωστικά σημειώματα εισφορών και το κυριότερο εξοντωτικές εισφορές. Από την άλλη ένα σύστημα άδικο, μη ανταποδοτικό, καθώς η φιλοσοφία του και η δομή του είναι αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης, αποτυχημένης ιδεολογικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές (κόπους μιας ζωής), λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό.

Ένα σύστημα που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ο και 25ο έτος, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνει κάθε τι δημιουργικό. Ωθεί στην εισφοροαποφυγή, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στη φοροδιαφυγή. Απώλεια και για τα φορολογικά έσοδα και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Με λίγα λόγια, αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη".

Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν

Ο κ. Βρούτσης συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως "κρατώντας, τα όποια θετικά του συστήματος όπως -π.χ. ενιαίοι κανόνες- θα πρέπει να γίνουν άμεσα δομικές παρεμβάσεις, με στόχο ένα πιο δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα.

Συγκεκριμένα:

1. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

2. βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης

3. ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών στη αγορά εργασίας, όπως εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση του αντεργατικού και αντιαναπτυξιακού νόμου περί veto υπουργού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λαμβάνει όμως υπόψιν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας

4. αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης στη βάση του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" που είναι είδη έτοιμο

5. δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού αποτροπής της παραβατικότητας στη αγορά εργασίας, βασισμένο στο σύστημα "ΑΡΤΕΜΙΣ"

6. ενθάρρυνση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, συμπληρωματικά πάντα με την Κοινωνική Ασφάλιση, με ουσιαστικά θεσμικά και φορολογικά κίνητρα.

Ειδικά τη χρονική περίοδο που διανύουμε βλέποντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, οι προοπτικές που ανοίγονται για την ιδιωτική ασφάλιση στην υγεία πάντα συμπληρωματικά και προαιρετικά με τη δημόσια είναι ευοίωνες όσο ποτέ", σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

http://www.capital.gr/oikonomia/3193454/broutsis-prosarmogi-10-dis-sto-asfalistiko-efere-to-3o-mnimonio