Η διατύπωση Μοσκοβισί για ούτε ένα ευρώ παραπάνω μέτρα «με όρους καθαρού αποτελέσματος» δεν αποκλείει απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους - Από τον Αύγουστο του 2018 η εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν οι Ευρωπαίοι
Το Eurogroup της Δευτέρας αποφάσισε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, πιθανόν μετά την Καθαρά Δευτέρα, σε μία πετυχημένη εκ πρώτης όψεως προσπάθεια να διαχειριστεί το κλίμα ανησυχίας που δημιουργεί η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε αντίθεση με τα σχόλια κύκλων του Μαξίμου περί επίτευξης πολιτικής συμφωνίας, ο πρόερδος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία», καθώς αυτό θα επιτευχθεί μόνο σε περίπτωση που οι θεσμοί και η κυβέρνηση τα βρουν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement).
Επομένως, ο επόμενος στόχος μετατίθεται για το Eurogroup της 20ής Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ή το αμέσως επόμενο, το άτυπο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα -εγκαίρως, δηλαδή, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις 27 του ίδιου μήνα.
Τα καλά λόγια των Ευρωπαίων θεωρητικώς «στρώνουν το χαλί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάρτιο, αλλά καθίσταται σαφές ότι τα πάντα θα περάσουν από την Τρόικα. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι του Eurogroup δεν δείχνουν να βιάζονται, πράγμα που μάλλον θα έπρεπε να ανησυχεί την ελληνική πλευρά.
«Δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι το πραγματικό «deadline» έρχεται το καλοκάιρι.
Το «κλειδί» για την επιστροφή των θεσμών αποτέλεσε, όπως όλα δειχνουν, η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της απαίτησης του ΔΝΤ για προ-νομοθέτηση «μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα», οι οποίες θα ισχύουν από το 2018, όπως ανέφερε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το πακέτο που θα συζητηθεί στην Αθήνα «είναι της αρεσκείας του ΔΝΤ» επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
O ίδιος, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου εάν η Ελλάδα υπαναχώρησε, για να «ξεκλειδώσουν» οι διαπραγματεύσεις, είπε ότι υπήρξε συμφωνία για «βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες πρέπει να γίνουν στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα υπάρξει «ούτε ένα ευρώ νέων μέτρων», ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι μετακινείται το βάρος των αλλαγών από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πιέρ Μοσκοβισί, για να διευκρινίσει «ούτε ένα ευρώ με όρους καθαρού αποτελέσματος (net)». H διατύπωση αυτή δεν αποκλείει απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες θα συμφωνηθούν και θα ψηφιστούν από τώρα, για να ισχύσουν το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, μαζί με τα αντίβαρα που θα κλειδώσουν στις διαπραγματευσεις του Χίλτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, το οποίο «παίρνει το τιμόνι» των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των θεσμών, ζητά μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, η οποία θα αντισταθμίζεται από μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών και στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα.
Είναι ωστόσο προφανές από τις δηλώσεις των αξιωματούχων ότι δεν αποφεύχθηκαν -μάλλον το αντίθετο- οι μειώσεις του αφορολόγητου και των συντάξεων.