Μπορεί οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την προ-νομοθέτηση των νέων μέτρων στο αφορολόγητο και στις συντάξεις να "μπετονάρονται" κάθε ημέρα που περνά, έστω και με τον "μανδύα" των "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού αποτελέσματος", αλλά η ρήτρα των "ανταλλαγμάτων" που συμφωνήθηκε να προ-νομοθετήσει η κυβέρνηση (για να εφαρμόσει αν θα διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ) ακόμη τελεί σε ένα καθεστώς ασάφειας. Και η πιο μεγάλη ασάφεια σχετίζεται με τον χρόνο και τον τρόπο ενεργοποίησής τους.
Το σημείο κλειδί είναι –αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές– το πότε θα δεχθούν οι δανειστές την επίτευξη του στόχου των πλεονασμάτων. Και τούτο διότι επισήμως αυτό μέχρι στιγμής γίνεται (βάσει κανόνων ΕΕ) εκ των υστέρων: δηλαδή για το πλεόνασμα του 2018 το "πόρισμα" της Eurostat θα ανακοινωθεί το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου του 2019. Ομοίως αν υπάρχει υπεραπόδοση το 2017 αυτή θα "αποφασιστεί" τον Απρίλιο του 2018.
Αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να ισχύσει ο "κανόνας" θέσπισης "1 ευρώ μέτρων προς 1 ευρώ" "αντίμετρων". Και έτσι το ζήτημα ουσιαστικά "παραπέμπεται" προς αποσαφήνιση στην Αθήνα, με την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κλιμακίων, η οποία προγραμματίζεται (προς το παρόν) να ξεκινήσει από την προσεχή Τρίτη.
Και, βεβαίως, οι ασάφειες στο σύνολό τους είναι πολύ περισσότερες, περιλαμβάνοντας από το ύψος των νέων μέτρων (2,7-3,6 δισ. ευρώ προτείνουν οι θεσμοί) και το περιεχόμενό τους, έως το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα αποφασιστούν πολιτικά σε επόμενα στάδια.
Μεγάλος αναμένεται να είναι και ο σημερινός σταθμός στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει διαδοχικές συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα και τις προθέσεις του ΔΝΤ περί συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Προειδοποιήσεις Δραγασάκη
Όσο για την θέση της Αθήνας, χθες έγινε σαφής μέσα από την προειδοποίηση του Αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος μιλώντας στον Ant1 ανέφερε ότι μετά την απόφαση της Δευτέρας στο Eurogroup υπάρχει μία νέα κατάσταση για να ξεφύγει η οικονομία από τη λιτότητα. Και επισήμανε η μάχη συνεχίζεται, λέγοντας ότι άν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, "θα υπάρξει σύγκρουση".
"Αντί να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας η συμφωνία προβλέπει ότι θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα εξισορροπηθούν με άλλα μέτρα έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδέν" εξήγησε.
Τα αντίμετρα με αλλαγή στο Χαράτσι - ΦΠΑ- ΕΝΦΙΑ
Τα ισοδύναμα μέτρα που μπορεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων η Αθήνα αφού συμφωνηθούν δεν θα ενεργοποιηθούν αυτόματα αλλά υπό (δημοσιονομικούς) όρους. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Δευτέρα ότι επιθυμούν όμως παράλληλη ενεργοποίηση των μέτρων και των ισοδύναμων.
Στο τραπέζι έθεταν την επανεξέταση του "χαρατσιού" των ελεύθερων επαγγελματιών, μία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40% με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π., την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 7%, σε μεταφορές και σε είδη διατροφής στο 13%, αλλά και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Επίσης προαναγγέλθηκε και σχέδιο για παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης (με εξαίρεση της δαπάνης από τον υπολογισμό των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων).
Τα ορόσημα του Μαρτίου και των... επόμενων μηνών
Ωστόσο το πλέγμα των ασαφειών αποτυπώνει και την δυσκολία της διαπραγμάτευσης που ξεκινά. Τη δυσκολία περιέγραψε άλλωστε χθες εκ νέου ο κ. Ντάισελμπλουμ. Απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, σε αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακό ανέφερε, σύστησε να συνεχίζεται η "προσαρμογή" για να διατηρείται η εμπιστοσύνη, ενώ δεν έδειξε να βιάζεται για τη συνολική συμφωνία, αφού δεν είναι θέμα η ρευστότητα όπως είπε.
Η κυβέρνηση επιθυμεί από την πλευρά της μία ταχεία συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου (5 ημέρες μετά τις Ολλανδικές εκλογές). Στις 8 - 10 Μαρτίου λαμβάνει χώρα και η Σύνοδος Κορυφής.
Μία δεύτερη ευκαιρία θεωρείται ότι είναι το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου που θα γίνει στην Μάλτα. Τότε όμως θα έχουν ξεκινήσει οι "περιφερειακές" εκλογές στην Γερμανία με αρχή την 26η Μαρτίου (Κρατιδιακές Εκλογές στο Σάαρ της Γερμανίας).
Παράλληλα στις 21/4 θα γίνει η πιστοποίηση του πλεονάσματος του 2016 από την Eurostat (η κυβέρνηση μιλά για πλεόνασμα ακόμη και 3% του ΑΕΠ).
Μετά αρχίζει ο εκλογικός κύκλος στη Γαλλία. Στις 23 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ο πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου γίνεται ο δεύτερος γύρος στη Γαλλία και στις 14 Μαΐου ακολουθούν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία –Βεστφάλια. Και η επόμενη επίσημη σύνοδος του Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου.
Μετά... πιάνει Ιούνιος. Η σύνοδος του Eurogroup είναι στις 15 του μήνα και ακολουθεί στις 22-23 Ιουνίου η σύνοδος Κορυφής. Τον Ιούλιο αρχίζουν οι … πληρωμές. στο ΔΝΤ πρέπει να δοθούν στις 18/7 290 εκατ ευρώ ενώ στις 20/7 πρέπει να γίνουν οι μεγάλες πληρωμές προς την ΕΚΤ…
http://www.capital.gr/oikonomia/3193136/ston-aera-i-ritra-antallagmaton-se-enfia-fpa-xaratsi