09 Φεβρουαρίου 2017

Αλέξης-Κυριάκος... Καμία σχέση

Έχει μπει στα  43. Πέρασε  την πόρτα του Μεγάρου Μάξιμου  ως πρωθυπουργός στα σαράντα του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, οι όποιες ελπίδες για φρεσκάδα  προωθημένες σκέψεις και θέσεις, μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην καρέκλα της εξουσίας αποδεικνύεται μάλλον φρούδες, απογοητεύοντας, βάση των δημοσκοπήσεων, σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του.

Σε μια χώρα που η ένταση στην κοινωνία καθημερινά ανεβαίνει, ο κ. Τσίπρας δείχνει να μην πιάνει πλέον το σφυγμό των πολιτών, στο  οποίο ήταν μαιτρ μέχρι πρότινος. Μια απλή παράθεση των γεγονότων σε σχέση με το αγροτικό για παράδειγμα, θα πείσει και τον πιο σκληρό «Συριζαίο» ότι η μεταμόρφωση του κ. Τσίπρα  είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και η αλλαγή σε θέσεις καθόλου τυχαία.

Δεν ασχολούμαστε τυχαία με τα ζητήματα των αγροτών γιατί πρόκειται για ένα θέμα με κλιμακούμενη ένταση, μια και οι αγρότες δηλώνουν  αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους  μέχρι και  την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα, όταν και θα δούμε τρακτέρ στην πλατεία συντάγματος.

Ήταν παραμονή των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης,  διεκδικώντας την εξουσία, είχε ανέβει  σε καρότσα αγροτικού οχήματος. Ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας μια ομπρέλα στο χέρι είπε:

«Όσο υπάρχει μνημόνιο μην περιμένετε καμία προοπτική. Με μνημόνιο δεν υπάρχει προοπτική για τον αγρότη». Το τι χειροκρότημα είχε πέσει, δε λέγεται.

Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και μεταφερόμαστε με έναν «μαγικό» τρόπο στο Δεκέμβριο του 2016. Στο δημαρχείο Φαιστού, στις Μοίρες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας  μετέχει σε σύσκεψη με  αγρότες, αλλά αυτή τη φορά, φορώντας το πρωθυπουργικό σακάκι.

Όταν  ολοκλήρωσε το εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του, ζητήθηκε η αποχώρηση των δημοσιογράφων, των οπερατέρ και των φωτογράφων από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη.

Οι εργαζόμενοι των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και μερίδα αγροτών αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα σε δημοσιογράφους, αγρότες, αλλά και τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας, εμφανώς εκνευρισμένος, είπε «όποιος θέλει να κάνει θέατρο μπροστά στους δημοσιογράφους να πάει έξω», ενώ, αφού χτύπησε το χέρι του στο γραφείο, συμπλήρωσε: «Σε μένα δεν θα κάνετε τέτοια, όποιος θέλει να κάνει θέατρο να βγει έξω»!

Πρόκειται για τον ίδιο Τσίπρα; Τον άνθρωπο που με περίσσια θεατρικότητα και αμεσότητα  είχε ανέβει στην καρότσα, έναν χρόνο πριν, ζητώντας επί της ουσίας την αποθέωση; Απολύτως ναι, με μία καίρια διαφορά. Αυτή τη φορά ήταν πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον εκφραστή του ρεαλισμού, των χαμηλών τόνων και όχι των μεγάλων υποσχέσεων, ακόμα και αν αυτές δυνητικά μπορούν να του προσφέρουν ψήφους και βεβαίως την πρωθυπουργία.

Για του λόγου το αληθές διαβάστε  ποια ήταν η  απάντηση  του στον Νικο Χατζηνικολάου, μερικές μέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ σε ερώτηση  για τις τότε αγροτικές κινητοποιήσεις :  «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με κάποιους αγρότες. Τους επανέλαβα την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε μπλόκα και κλειστούς δρόμους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Τους ζήτησα να είναι λελογισμένοι στις κινητοποιήσεις τους και να λάβουν υπόψη τη συνολική επιβάρυνση στην οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο».

H θέση όμως του κ. Μητσοτάκη περί ευρύτερου κοινωνικού καλού φαίνεται πως δεν άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου, αφού δείχνει να αποτελεί βασικό συστατικό της προσωπικής του φιλοσοφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από μερικές μέρες υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση του γραφείου του, ίσως και του ίδιου, προς αγροτοσυνδικαλιστές που διάκεινται φιλικά προς την ΝΔ να χαμηλώσουν τους τόνους και να αποφύγουν τις εντάσεις. Μακριά από ψηφοθηρικές τακτικές και μικροκομματικές λογικές. Μια στάση, η οποία σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θα είχε εκτιμηθεί δεόντως από πολίτες και ΜΜΕ. Για την Ελλάδα επιτρέψτε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες ακόμα, παρά τις δημοσκοπήσεις...

Γ. Τ.

http://www.liberal.gr/arthro/113862/politiki/2017/alexis-kuriakos-kamia-schesi-.html