19 Φεβρουαρίου 2017

Το μεγάλο "παζάρι" για "προσύμφωνο" τη Δευτέρα

Της Δήμητρας Καδδά

Εντείνονται οι πιέσεις ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική δέσμευση αποδοχής της εκ των προτέρων ψήφισης των μέτρων του νέου "κόφτη". Το "προσύμφωνο" που επιχειρείται να διαμορφωθεί έως την Δευτέρα που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup από πλευράς θεσμών περιέχει παρεμβάσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο που θα πρέπει (μαζί με άλλα μέτρα) να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019- 2020 με "αντάλλαγμα" παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις για να κλείσει το "κενό" έως 300 εκατ. ευρώ για το 2018 οι οποίες προτείνεται να καλυφθούν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και από άλλες περικοπές. Περιλαμβάνει και το εργασιακό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στις αγορές, στα κόκκινα δάνεια και άλλα εκκρεμή "προαπαιτούμενα".

Τηλεδιάσκεψη και "μυστικές" διαπραγματεύσεις κορυφής.

Η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες ημέρες επιχειρεί να λάβει χώρα μία τηλεδιάσκεψη έως την Κυριακή σε επίπεδο Ντάισελμπλουμ και θεσμών (ανάλογη με την δια ζώσης συνάντηση που έλαβε χώρα προ ημερών στις Βρυξέλλες) στην οποία θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα "ανταλλάγματα" τα οποία θα επιτρέψουν να συναινέσει στο "προσύμφωνο".

Παράλληλα μένει να φανεί τι "κόμισε" η επικοινωνία Λαγκάρτ- Μέρκελ, με τις πληροφορίες για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με συμμετοχή 5 δισ. ευρώ και σύγκλιση θέσεων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πως συνδέονται αυτές οι πληροφορίες με το μεγάλο ραντεβού της προσεχούς Τετάρτης, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες από την Κομισιόν αναφέρουν μάλιστα ότι επιχειρείται στο Eurogroup της Δευτέρας να μην παραστεί ο κ. Τόμσεν (όπως συνηθίζεται) αλλά η ίδια η κα Λαγκάρντ….

Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα;

Το "προσύμφωνο" αν τελικά καταστεί δυνατό μέσα από όλες αυτές τις "ζυμώσεις", θα "ξεκλειδώσει" την κάθοδο των "κλιμακίων" των θεσμών στην Αθήνα ακόμη και στο τέλος της "λευκής εβδομάδας" των χειμερινών διακοπών τους. Και εν συνεχεία θα επιχειρηθεί η τελική συμφωνία μέσα στον Μάρτιο ή στον Απρίλιο.

Διαφορετικά, αν δηλαδή δεν καταστεί εφικτό το "καλό" σενάριο για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας τότε το θρίλερ της χρονοκαθυστέρησης επανέρχεται. Αν δεν υπάρξει αυτό το "πράσινο φως", τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, δεδομένου και του εκλογικού κύκλου που ξεκινά (εκλογές στις 15/3 στην Ολλανδία και τον Μάιο στην Γαλλία).

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μέτρο που ζητούν οι θεσμοί για το νέο "κόφτη" είναι οι νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και το δεύτερο βασικότερο το αφορολόγητο. "Βιαστήκανε να δεχθούν το αφορολόγητο και τώρα οι συντάξεις έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι" αναφέρει διαπραγματευτική πηγή. Αναφορικά με το ύψος των μέτρων, το πρώτο σενάριο των θεσμών για 2,7 - 3,6 δισ. ευρώ επιχειρείται να αποκλιμακωθεί σε αξία μέσα και από τα νέα στοιχεία περί υπεραπόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τον "λογαριασμό" των μέτρων, αλλά και τα έτη για τα οποία το πλεόνασμα θα μείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Η βασική της θέση είναι να ψηφίσει τον "κόφτη", αλλά τα μέτρα να εφαρμοσθούν μόνο αν υπάρξουν αποκλίσεις. Ωστόσο, αυτό προς το παρόν συναντά την πλήρη άρνηση των δανειστών και έτσι ζητά εναλλακτικά "ανταλλάγματα" παροχών που θα αποφασιστούν εκ των προτέρων, αλλά θα εφαρμοσθούν αν υπάρξει υπεραπόδοση. Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται να θεσπιστεί μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα "χαράτσια", καθώς και νέο κοινωνικό επίδομα. Αλλά οι θεσμοί φέρεται να προκρίνουν και την ταχύτερη αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες.

Πολλά τα στάδια

Ακόμη και στο σενάριο προ-συμφωνίας τη Δευτέρα, πολλά θα πρέπει να γίνουν στην συνέχεια. Θα δοθεί εντολή επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών στην Aθήνα για μία πρώτη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία "απαιτεί" την οριστικοποίηση των άρθρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων (κάποια από τα οποία μαζί με τον κόφτη θα ζητηθεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων) και την συμφωνία με το ΔΝΤ (νέο MEFP αν μετέχει με δάνειο). Και μετά από όλα αυτά θα μπορεί η συζήτηση να επιστρέψει σε επίπεδο Eurogroup που θα λάβει την τελική πολιτική απόφαση και θα δώσει εντολή για τις δόσεις.

http://www.capital.gr/oikonomia/3192131/to-megalo-pazari-gia-prosumfono-ti-deutera