- Να… αφήσει γι’ αργότερα τις περικοπές των συντάξεων καλεί τώρα την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- Επιμένει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά οι μεταρρυθμίσεις
- Μόνο επί της αρχής η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών στο Eurogroup, είπε
- Να κάνει πίσω στην "παράλογη απαίτηση" για τα πλεονάσματα τον καλεί η ελληνική κυβέρνηση
Μεταλλάχθηκε ξαφνικά (μετά τις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία βασικά) ή μας δουλεύει "ψιλό γαζί" ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Μάλλον και τα δυο. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως ξαφνικά ο άνθρωπος που ζητούσε επίμονα μέτρα από την Ελλάδα τώρα "καταλαβαίνει" πως για "πολιτικούς λόγους" η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές των συντάξεων;
Κι όμως, το είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (21.02.2017) στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες. Πως αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει άλλες περικοπές στις συντάξεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν επιμένει κιόλας να τις κάνει. Απλά της δίνει το… περιθώριο να τις κάνει αργότερα. Αλλά να τις κάνει.
Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα: «Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».
Και αφού κουνάει το… καρότο με την μετάθεση για αργότερα της περικοπής των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβαλε και το… μαστίγιο: ζήτησε τώρα αλλαγές στο φορολογικό και τα εργασιακά! Ο Σόιμπλε είπε, επίσης ξεκάθαρα, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.
Μιλώντας για τη συμφωνία στο Eurogroup, ο Σόιμπλε δεν έκανε τίποτα άλλο από το να την υποβαθμίσει. «Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε, σημειώνοντας πως πλέον οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
«Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις.