05 Φεβρουαρίου 2017

«Δεν μου άρεσε που ο Πάνος Καμμένος πήγε ο ίδιος να ρίξει στεφάνι πάνω από τα Ίμια»

«Και γιατί πρέπει να είμαστε Τουρκόφοβοι εμείς οι Έλληνες; Υπάρχουν τα σύνορα, υπάρχουν ελληνικά εδάφη. Για όνομα του Θεού!»

Η...βραβευμένη στιχουργός στην Τουρκία και η συγγραφέας των Best seller σε Ελλάδα «Ο χορός των ψυχών» και «Κισμέτ», Ευανθία Μάγνη, μίλησε στον Λάζο Μαντικό και τον ΑΡΤ 90,6 FM για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τα λόγια της κάνουν αίσθηση. Η ίδια ζει ανάμεσα στις δυο χώρες και λέει για το θέμα με τα Ίμια:


«Θεωρώ ότι οι λαοί μεταξύ τους δεν έχουν τίποτα να χωρίσουμε. Μας ενώνουν πολλά περισσότερα. Είναι πολιτική όλο το υπόλοιπο και δεν πιστεύω καν ότι είναι πολιτική της Ελλάδας η της Τουρκίας. Είναι τρίτες δυνάμεις που δεν θέλουν Ελλάδα-Τουρκία να τα βρούνε. Υπάρχει το Αιγαίο στη μέση πολύς πλούτος! Γιατί να μας αφήσουν να είμαστε φίλοι;

Στα Ίμια ήταν πολύ άσχημο αυτό που συνέβη τότε. Αυτό που συνέβη τώρα αποφάσισα να μην το παρακολουθήσω ιδιαίτερα. Θα τους είχα αγνοήσει τους Τούρκους που πήγαν με την πυραυλάκατο στα Ίμια. Δεν μου άρεσε που αντέδρασε ο Υπουργός Άμυνας έτσι ώστε να πάει και ο ίδιος εκεί να ρίξει στεφάνι πάνω από τα Ίμια. Δηλαδή να θυμηθούμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ευχαριστούσε εκείνο το βράδυ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια γη που είναι Ελληνική; Όχι εφόσον δεν έγινε τίποτα τότε, ταπεινωθήκαμε με το να κατεβάσουμε τη σημαία μας και να φύγουμε. Εγώ θα τους είχα αυτή τη στιγμή αγνοήσει εντελώς. Τα Ίμια είναι ελληνικά, είναι ελληνικό έδαφος. Είναι σαν να έρθει κάποιος από οποιοδήποτε κράτος και μου δηλώσει μια ξένη σημαία στην πλατεία Συντάγματος. Τι να κάνω; Να πάω να ρίξω στεφάνι; Όχι είναι δικιά μας. Είναι Ελλάδα! Θα τους είχα αγνοήσει!

Οι Τούρκοι έχουν τόσα προβλήματα εκεί, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα γίνουν. Μιλάμε για ένα κράτος στο οποίο οι μισοί που ζουν εκεί θέλουν να φύγουν. Και γιατί πρέπει να είμαστε Τουρκόφοβοι εμείς οι Έλληνες; Υπάρχουν τα σύνορα, υπάρχουν ελληνικά εδάφη. Για όνομα του Θεού!»