22 Φεβρουαρίου 2017

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «κομματικό κράτος» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Απρόσκοπτα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να στήνει το δικό του κομματικό κράτος, δίνοντας το σύνθημα των μονιμοποιήσεων και τους δημάρχους, μολονότι ορισμένοι διαφωνούν. Αυτή τη φορά -μέσω τροπολογίας που κατέθεσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη- καλούν την τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού σε φορείς του δημοσίου τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την τροπολογία προβλέπεται ότι η απόφαση κατανομής του προσωπικού που διορίζεται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, έχει αποκλειστικά διαπιστωτικό χαρακτήρα και η έλλειψή της δεν αναστέλλει την υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης στις οικείες δικαστικές αποφάσεις. Με άλλα λόγια, οι κκ Σκουρλέτης και Γεροβασίλη «υποχρεώνουν» τους δημάρχους να προχωρήσουν στις σχετικές προσλήψεις, ουσιαστικά παρακάμπτοντάς τους, από την στιγμή που διαφωνούσαν με τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φροντίζει να «εξαλείψει» και το βασικό επιχείρημα των δημάρχων, δηλαδή το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν ανάγκες στην θέση την οποία είχαν προσληφθεί. Με την τροπολογία επιτρέπει στους υπαλλήλους να διοριστούν σε θέσεις που δεν καλύπτουν τα προσόντα τους. «Τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις τυπικά και πρόσθετα προσόντα διορισμού δεν απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατάταξης σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ, η οποία πραγματοποιείται σε συμμόρφωσης με δικαστικές αποφάσεις».

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ

Αλέξανδρος Διαμάντης