10 Φεβρουαρίου 2017

Κηλαηδόνης-Γκάτσος-Μητσιάς: Ο «Περίπατος», το «Λαχείο» και η τυχερή πουτ...

Ένα άγνωστο τραγούδι του αξέχαστου Λουκιανού σε στίχους του μεγάλου Νίκου Γκάτσου!

Για τον αξέχαστο Λουκιανό Κηλαηδόνη γράφτηκαν αυτές τις μέρες πολλά και σίγουρα θα γραφτούν πολύ περισσότερα. Μία από τις πλέον άγνωστες δισκογραφικές του δουλειές, που δεν είχε εμπορική επιτυχία, ήταν ο "Περίπατος", που κυκλοφόρησε από την COLUMBIA τον Φεβρουάριο του 1976.
Τον ίδιο μήνα, από την ίδια εταιρεία, είχε κυκλοφορήσει ένα ακόμα LP του Κηλαηδόνη, το "Media Luz", στο οποίο ο αξέχαστος τραγουδοποιός πίστευε πολύ περισσότερο.

Στο LP ο "Περίπατος" υπήρχαν 12 τραγούδια, σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη και στίχους του μεγάλου μας ποιητή και στιχουργού, Νίκου Γκάτσου. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ ερμήνευε ο Μανώλης Μητσιάς, με τον οποίο ο Κηλαηδόνης είχε συνεργαστεί παλαιότερα, όχι όμως σε ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.


Ορισμένα από τα τραγούδια του Κηλαηδόνη, που είχε ερμηνεύσει παλαιότερα ο Μητσιάς, ήταν: "Όσο Αγαπιόμαστε τα Δυο", "Μη Χτυπάς σ' Ένα Σπίτι Κλειστό", "Κοίταξε να Δεις", "Αχ, Μαρία" κλπ.

Ερχόμαστε τώρα στο 1976. Πιθανότατα ύστερα από πιέσεις της εταιρείας, ο Κηλαηδόνης, μαζί με το ορχηστρικό "Media Luz", "καλείται" να γράψει 12 τραγούδια για τον Μητσιά. Σίγουρα δεν είναι ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ του Λουκιανού. Και οι στίχοι όμως του μεγάλου Νίκου Γκάτσου (εκτός από 3-4 τραγούδια) είναι επιεικώς μετριότατοι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρχε ανάμεσα στα 12 τραγούδια και "Το Λαχείο", το πρώτο κουπλέ του οποίου είναι το εξής:

Κοντά στο δημαρχείο σε μια παράγκα
αγόρασα λαχείο με δέκα φράγκα.
Αν θα πετύχω διάνα τον πρώτο λότο
στη φτώχεια την π@@@άνα θα μπει μπουρλότο


Προκλήθηκε σάλος, η εποχή, 41 χρόνια πριν, δεν "σήκωνε" τέτοιες λέξεις και ο δίσκος αποσύρθηκε. Δεν γνωρίζουμε αν κυκλοφόρησε ξανά, τι έγινε με την επίμαχη λέξη, σίγουρα όμως δεν ήταν από τις ευτυχέστερες στιχουργικές στιγμές του Νίκου Γκάτσου.

Για την ιστορία, η λέξη π@@@άνα υπάρχει (σε διάφορες πτώσεις και στους δύο αριθμούς) σε περισσότερα από 120 τραγούδια, μερικά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες: "Ερημιά μου" (Λάκης Παπαδόπουλος), "Π@@@άνα στην Ψυχή" (Δ. Παρασκευόπουλος - Π. Μανδηλαράς, ερμηνεία Ν. Οικονομόπουλος), "Γενέθλια" (Στέλιος Μπικάκης), "Της Π@@@άνας Γίνεται" (Αντύπας - Τ. Κωλέττης, ερμηνεία Αντύπας), "Ζωή δεν Είναι" (Γ. Ανδρέου, ερμηνεία Χ. Θηβαίος) κ.ά.

Τέλος, ο αξέχαστος Λουκιανός Κηλαηδόνης έγραψε τη μουσική σε ένα ακόμα τραγούδι με τη συγκεκριμένη λέξη! Στα "Φανταρίστικα", σε στίχους ανώνυμων... καψούρηδων στρατιωτών, που κυκλοφόρησαν το 2004, υπάρχει το τραγούδι "Δεν Είναι Κρίμα κι Άδικο", στο οποίο εμπεριέχεται η λέξη αυτή.

Πάντως πιθανότατα "Το Λαχείο" ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε με στίχους που περιείχαν την επίμαχη λέξη. Σήμερα κάποιοι και κάποιες σοκάρονται ακούγοντάς την σε κάποια τραγούδια, αλλά δεν υπάρχει πλέον καμία λογοκρισία για να αναγκάσει εταιρείες και καλλιτέχνες να αποσύρουν τις δισκογραφικές τους δουλειές...

Μιχάλης Στούκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ