07 Φεβρουαρίου 2017

Πώς να διαβάζετε δημοσκοπήσεις

Πριν λίγες μέρες, στις 30 Ιανουαρίου, ο σύμβουλος επικοινωνίας και στρατηγικής, κύριος Ευτύχης Βαρδουλάκης, μοιράστηκε στον τοίχο του στο Facebook ένα μέρος της τέχνης του και της τεχνικής του. Παραθέτοντας μια συνολική ανάλυση όλων των δημοσκοπήσεων που είχαν δημοσιευτεί, εκείνες τις ημέρες.
Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα συμπεράσματα του κυρίου Βαρδουλάκη, το κείμενο αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά. Διότι δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις έρευνες γνώμης, οι επαγγελματίες. Και, αν θέλετε, τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από όλους τους υπόλοιπους. Με αίσθηση μέτρου, πραγματικά ορθολογικές ακολουθίες συλλογισμών, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα που οι μετρήσεις παρέχουν, με άλλα γνωστά στοιχεία.

H επικαιρότητα, χάρη στις διαρροές Μαξίμου, βρίσκεται επικεντρωμένη στη χθεσινοβραδινή (2 μ.μ. ώρα Washington D.C.) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Απ’ όπου όμως, δεν θα έπρεπε ν’ αναμένεται η οποιαδήποτε απόφαση για χρηματοδοτική συμμετοχή σε νέο ελληνικό πρόγραμμα (υπάρχει και σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου). Ούτε άμεσα, ούτε στο ορατό προσεχές μέλλον (λογικά, αποκλείεται πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης). Η συνεδρίαση αφορούσε αποκλειστικά την έκθεση του καταστατικού άρθρου 4 (υποχρέωση του Ταμείου να αναλύει τις οικονομίες των χωρών-μελών του και να εκδίδει τη συγκεκριμένη αναφορά) και εκείνην της αξιολόγησης του δευτέρου προγράμματος προς την Ελλάδα (2012-2016, διακόπηκε το 2015, λόγω αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα). Τίποτε περισσότερο. Κοινώς η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι άνευ σημασίας για την πορεία της αξιολόγησης. Καθώς τα όποια συμπεράσματα της πρώτης έκθεσης, είναι ήδη ενσωματωμένα στις απαιτήσεις μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει η Τρόικα...

Με αυτά το δεδομένα επικαιρότητας λοιπόν, υπάρχει η ευκαιρία να μελετηθεί η υποδειγματική ανάλυση του κυρίου Βαρδουλάκη. Την οποία και παραθέτω, με την άδεια του:

"Το τελευταίο 10ήμερο έχουν δημοσιευτεί 4 δημοσκοπήσεις (ΠΑ.ΜΑΚ. για ΣΚΑΙ, Alco για Παραπολιτικά, Μarc για Πρώτο Θέμα, Prorata για ΕΦ.ΣΥΝ), οι οποίες παρά τις οποίες επιμέρους διάφορες τους οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα. Βάζω και κάποια έξτρα στοιχεία που τυγχάνει να γνωρίζω ο ίδιος και τα κωδικοποιώ.

- Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία της κοινής γνώμης είναι κυρίαρχα στοιχεία και παραπέμπουν σε χώρα που βρίσκεται στα όρια εθνικής κατάθλιψης. Αυτό δυσκολεύει την εμπέδωση οποιοδήποτε θετικού μηνύματος, είτε από την κυβέρνηση (κυρίως), είτε από την αντιπολίτευση.

Η μεγαλύτερη δυσκολία για όλα τα κόμματα, είναι πρωτίστως να ακουστούν σε μία κοινωνία που δεν μοιάζει διατεθειμένη να ακούσει πολλά.

- Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, παγιωμένη και θεωρητικώς μη αναστρέψιμη. Ποτέ στην πορεία ενός εκλογικού κύκλου δεν έχουν αντιστραφεί τέτοιες διάφορες.

Οι δε αναποφάσιστοι δεν έχουν πολύ διαφορετική συμπεριφορά από αυτή του υπολοίπου εκλογικού σώματος. Έχουν εξίσου αρνητική αξιολόγηση για την κυβέρνηση, εξίσου κακή εικόνα για τον πρωθυπουργό, είναι εξίσου απογοητευμένοι από όσα γίνονται και μοιάζουν να έχουν απορρίψει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιθανή επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που είχε το σώμα των αναποφάσιστων στις εκλογές Σεπτεμβρίου '15 που στην τελική ευθεία ξαναγύρισαν στο κόμμα προέλευσής τους. (Στην έρευνα της Prorata μάλιστα οι αναποφάσιστοι φαίνονται πιο φιλικοί προς τη ΝΔ)

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει κάποιο ισχυρό σημείο το οποίο να μπορεί να πει κάποιος ότι καθιστώντας το επίκεντρο της αναμέτρησης θα μπορούσε να κερδίσει. Το στοιχείο των "ταυτίσεων", που έως πρόσφατα ήταν το ισχυρότερο πολιτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ισχνό από ό,τι παλιότερα. Αντιθέτως, στα ζητήματα υψηλού ενδιαφέροντος (πχ οικονομικά-επενδύσεις-δουλειές) η υπέροχη της ΝΔ είναι μεγαλύτερη.

Η εικόνα του ίδιου του Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις είναι χειρότερη από του Μητσοτάκη. Το δε κεφάλαιο προσωπικής αξιοπιστίας του πρωθυπουργού είναι ελάχιστο. Χωρίς αυτό δύσκολα μπορείς να υποστηρίξεις οποιοδήποτε εγχείρημα.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μετά από μια μεγάλη πτώση το φθινόπωρο, μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί. Είναι μεν χαμηλά, αλλά δεν κατρακυλάει πια. Αν αυτό είναι συγκυριακό, λόγω του επιδόματος ή πιο διαρκής τάση θα πρέπει να το δούμε στον επόμενο κύκλο δημοσκοπήσεων, καθώς και μετά τα νέα μέτρα (αν ψηφιστούν) ή τα ειδοποιητήρια για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αν πάντως θεωρηθεί ότι η στρατηγική των τελευταίων δυο μηνών με τις συγκρούσεις στο εξωτερικό και την πόλωση στο εσωτερικό, αποδίδει έστω και λίγο, θα πρέπει αυτό να καταγραφεί ενόψει της στρατηγικής που πιθανότατα θα ακολουθήσει προεκλογικά.

- Η ΝΔ, σε απόλυτες τιμές, παίρνει λίγο υψηλότερα ποσοστά από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο 2014. Και αυτό χωρίς να υπόσχεται "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", ποτάμια, γιοφύρια και σεισάχθειες. Ένα "παλιό κόμμα", με τα δικά της χαρακτηριστικά, που κυβερνούσε πριν δυο χρόνια, που πρόσφατα υπέστη 3 ήττες σερί σε 9 μήνες και σήμερα κρατάει συνειδητά χαμηλά τον πήχη των υποσχέσεων, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ενθουσιασμό ανάλογο με αυτό ενός πρωτοεμφανιζόμενου φορέα που υπόσχεται τα πάντα. Αντιθέτως, θα κινδύνευε με γελοιοποίηση αν έμπαινε σε αυτό το τρυπάκι.

Το εύρος της νίκης της θα κριθεί από το κλίμα της τελευταία στιγμής, από τη στάση των υπολοίπων κομμάτων στα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών και φυσικά από το δικό της μήνυμα στην τελική ευθεία.

- Από τα μικρότερα κόμματα κανένα δε φαίνεται να κάνει το γκελ προς τα πάνω. Ακόμα και η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ, κ.λπ.) είχε μικρότερα οφέλη από όσα διάφοροι υπέθεταν, λόγω της κινητικότητας στο χώρο και τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών από επιστροφές και "μεταγραφές". Το μεγάλο πρόβλημα του χώρου αυτού, θα είναι να αποσαφηνίσει το στρατηγικό του προσανατολισμό σε σχέση με τις κυβερνητικές συμμαχίες.

- Ο χώρος αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει προοπτικές εξαιρετικής εκλογικής δυναμικής, αλλά ως τώρα τουλάχιστον αυτοϋπονομεύεται μέσα από ατελέσφορες, απολίτικες και ανόητες προσωπικές συγκρούσεις. Βέβαια μέχρι τις εκλογές έχει πολύ δρόμο, υποθέτω ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η αυτοκτονική στρατηγική από όλους τους εμπλεκόμενους.

Αυτά. Σε σχέση με την εικόνα των ερευνών και μόνο."

Για την μεταφορά

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr

Twitter: @Marketelf

Facebook: Peter Lazos

Σ.Σ.1 Απόψε, συμμετέχω σε συζήτηση που διοργανώνει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦιΜ), με θέμα "Τραπεζικό Σύστημα και Νέο Επιχειρηματικό Τοπίο". Είστε όλες και όλοι ευπρόσδεκτοι και θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, να γνωριστούμε από κοντά.

Σ.Σ.2 Προσδόκιμο ζωής απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ για την συνταγογράφηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και ασθενείς πάσχοντες από άλλες σοβαρές νόσους. Ποια Ουγκάντα, ποιο Τιμπουκτού και ποια υποσαχάρια Αφρική; Εδώ είναι η Αριστερή Μπανανιακή Δημοκρατία της Ελλάδας!

http://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3189214/pos-na-diabazete-dimoskopiseis