10 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Αγριο ξύλο στη Βουλή της Νότιας Αφρικής πριν την ομιλία του προέδρου Ζούμα

Σε ρινγκ μετέτρεψαν τη βουλή της Νότιας Αφρικής βουλευτές της αντιπολίτευσης και φύλακες ασφαλείας, που επενέβησαν για να τους απομακρύνουν εκτός της αίθουσας.

Οι γροθιές κι οι κλωτσιές έπεφταν σύννεφο όταν οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου της χώρας, Τζέηκομπ Ζούμα, επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να μιλήσει από βήματος της βουλής χαρακτηρίζοντάς τον «απόβρασμα» και «σάπιο μέχρι το κόκκαλο», λόγω των καταγγελιών εις βάρος του για διαφθορά.

Οι απείρου κάλλους σκηνές αναμεταδόθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Στους γύρω δρόμους του Κέηπ Τάουν αστυνομικοί και εκατοντάδες στρατιώτες περιπολούσαν έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων από διαδηλωτές που ζητούν επίμονα την παραίτηση του Ζούμα.

Στην αίθουσα της βουλής κλήθηκαν φύλακες ασφαλείας για να απομακρύνουν τα ντυμένα στα κόκκινα μέλη της αντιπολιτευόμενης ομάδας Economic Freedom Fighters, ορισμένα απ’ τα οποία ήρθαν στα χέρια μαζί τους. Εκείνη τη στιγμή αποχώρησαν απ’ την αίθουσα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας την ώρα που μέλη του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) τους αποδοκίμαζαν φωνάζοντας «έξω, έξω!»

«Επιτέλους», είπε γελώντας ο Ζούμα, που άρχισε την ετήσια ομιλία του για την πορεία της οικονομίας κι άλλα εθνικά ζητήματα.

Πολιτικά αποδυναμωμένος ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης πιέζεται ακόμη και από κάποιους μέσα απ’ το ίδιο του το κόμμα να παραιτηθεί. Ορισμένα μέλη του ANC επιρρίπτουν στα σκάνδαλα του Ζούμα την ευθύνη για τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις δημοτικές εκλογές του Αυγούστου, όταν έχασε τον έλεγχο ορισμένων σημαντικών μητροπολιτικών περιοχών.

Πολλοί μάλιστα επέκριναν την ανακοίνωσαν του γραφείου του Ζούμα, ότι 440 στρατιώτες θα βοηθούσαν την αστυνομία στην τήρηση της τάξης στη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή.

Νωρίτερα αστρυνομικοί χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης που είχαν έρθει στα χέρια.