09 Φεβρουαρίου 2017

Πορτοσάλτε: Δεν πολεμούν την διαπλοκή, είναι διαπλεκόμενοι

Κατευοδώνοντας τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στη δημόσια δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, εξήρε την αγωνιστικότητα του εκλιπόντος διαχρονικά, από την δικτατορία έως το δημοψήφισμα του 2015, εναντίον των κυρίαρχων ΜΜΕ!

Ο απομακρυνθείς από το Μαξίμου Νίκος Παππάς όταν καλείται να εμψυχώσει οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει σκιαγραφώντας τη δική του πραγματικότητα να τονίζει ότι ο αγώνας κατά της διαπλοκής δικαιώθηκε!

Εκτός από την ανάγκη αυτοπροβολής που νιώθουν και οι δύο, λόγω ανυπαρξίας παραγόμενου έργου η κ. Κονιόρδου, λόγω αποπομπής από Μαξίμου ο κ. Παππάς, δεν κρύβουν την ιδεοληψία που τους διατρέχει αναφορικά με τα ΜΜΕ.

Ο κ. Παππάς έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει ότι η μάχη της κυβέρνησης με τη διαπλοκή κερδήθηκε:
Δεν είναι και λίγο να διακόπτει τη λειτουργία του ένας ιστορικός Οργανισμός Τύπου, όπως ο ΔΟΛ,
Και να αναστέλλει τη δημοσιογραφική του παρουσία ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA! Εμβληματικός ως προς την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Παλαιότερα έπαυσαν να λειτουργούν μια ακόμη ιστορική εφημερίδα, η Ελευθεροτυπία και ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο Αλτερ.

Με την τελευταία εξέλιξη σήμανε πράγματι και το τέλος της διαπλοκής, όπως την περιγράφει η κυβέρνηση;

Όχι βέβαια!

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι εργολάβος δημοσίων έργων και  εκδότης εφημερίδας αναλαμβάνει να κατασκευάσει εθνικό δρόμο που κατατμήθηκε σε 4 κομμάτια προκειμένου να ταιριάζει με τις προδιαγραφές της τεχνικής εταιρείας στην ανάληψη δημοσίων έργων.

Από τη στιγμή όμως που η συγκεκριμένη εφημερίδα εξυμνεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι διαπλεκόμενη κατά τους ιδεοληπτικούς που μετρούν τα δικά τους δικά τους και τα αλλά πάλι δικά τους, γιατί έτσι τους συμφέρει..

Η πραγματική πραγματικότητα όμως, εάν πρέπει να περιγραφεί ρεαλιστικά, συνοδεύεται απο τα εξής δεδομένα:

Είναι αληθές ότι δυστυχώς η δυσμενής κατάληξη των οργανισμών τύπου που προσθέτει εκατοντάδες εργαζόμενους στους καταλόγους των ανέργων, προήλθε από λανθασμένους χειρισμούς των διαχειριστών τους. Όφειλαν να είχαν ξεκινήσει την αναδιοργάνωση των εταιρειών στη χρονική στιγμή που η οικονομία και κατ´ επέκταση οι επιχειρήσεις έκαναν τις αντίστοιχες κινήσεις, δηλαδή από την έναρξη της μνημονιακής περιόδου.

Στη διαδρομή του χρόνου εμφανίστηκαν εκείνες που αποτελούσαν τους αδύναμους κρίκους στη βιομηχανία του Τύπου εν Ελλάδι. Προϊόντος του χρόνου και καθώς άρχιζε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι κυβερνώντες προσέθεταν το ιδεολογικό τους πρόσημο στην ονομαζόμενη εκκαθάριση της διαπλοκής. Ήταν εν ολίγοις το ψωμοτύρι για να εμφανίζονται δήθεν αντισυστημικοί..

Η παταγώδης πολιτική αποτυχία του Ν. Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών όσο κ στην διαχείριση της τρέχουσας οικονομίας δυσχέραναν περαιτέρω τις ήδη πληγωμένες εταιρείες.

Διεφάνη και εκ του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που διερεύνησε το περίφημο για την κυβερνητική προπαγάνδα "τρίγωνο της διαπλοκής" δηλαδή: Τραπεζικά δάνεια προς κόμματα κ ΜΜΕ ότι:

Η διαπλοκή δεν αντιμετωπίζεται με ιδεοληψία. Διότι πρώτα πρέπει να αποδειχθεί. Φυσικά, όχι μόνο δεν αποδείχθηκε, αλλά από το ανακριτικό έργο των βουλευτών προέκυψε ότι ακόμη και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και η κομματική εφημερίδα ΑΥΓΗ που ενισχύεται από την κρατική χρηματοδότηση δανειοδοτήθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα κόμματα της πρώην εξουσίας. Και φυσικά με τις ίδιες υπερβολές στα ποσά.

Αρα, εάν το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούσε υγιώς και οι τραπεζικές διοικήσεις αφήνονταν να κάνουν τη δύσκολη εργασία της εκκαθάρισης προβληματικών εταιρειών με τα διαθέσιμα εργαλεία, πιθανώς να υπήρχε ελπίδα να μείνουν ζωντανοί οι οργανισμοί τύπου που τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Εκτός κι αν η εξ´ αρχής πρόθεση του Μαξίμου ήταν να εκκαθαριστούν ώστε να αποκομίσει πολιτικό κέρδος στο επικοινωνιακό πεδίο. Άλλωστε η επικοινωνία εξακολουθεί να είναι ακόμη και τώρα με τα σημάδια διαλύσεως της κυβέρνησης το μοναδικό ενδιαφέρον του Α. Τσίπρα και των στενών του συνεργατών.

Έχει κάθε λόγο ο απομακρυνθείς από την αυλή Τσίπρα, Ν. Παππάς να επανέρχεται στον αγώνα κατά της διαπλοκής, όχι μόνο για να δηλώνει την παρουσία του αλλά για να καλύψει την πολιτική αποτυχία του. Στο "σχέδιο" Παππά είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες. Όλος ο χειρισμός κατέληξε σε διασυρμό..

Προφανώς η χειραγώγηση της τηλεοπτικής αγοράς με μονοπωλιακή αντίληψη των 4 τηλεοπτικών αδειών, η υπερφίαλη πεποίθηση ότι το ΣτΕ θα έδινε "κάλυψη" στη ναπολεόντεια περιβολή Παππά ότι ο ίδιος είναι το "κράτος" με την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν..αγώνα κατά της διαπλοκής! Αποκαλύπτουν απλώς την καθεστωτική αντίληψη του υπουργού που τώρα προαναγγέλλει την ίδρυση Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία προϋπάρχει επί δεκαετίες..

Κρίνοντας από τη γενικότερη συμπεριφορά της κυβέρνησης, με χαρακτήρα τυχοδιωκτισμού, εμφανίζεται μια προσπάθεια αρπαγής οποιοδήποτε Μέσου Ενημέρωσης που θα μπορούσε να αποτελέσει επικοινωνιακό όπλο στα χέρια ειδικών στην προπαγάνδα.

Άλλωστε το ομολογούν στελέχη τους: Επιδίωξη τους ήταν, είναι, μόνο η απόκτηση δικών τους μέσων ενημέρωσης.

Και εκεί τσαλαβουτούν σαν τσούρμο, μέσα σε λασπώδες πεδίο...

Αρης Πορτοσάλτε
Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/338468/sss/