22 Φεβρουαρίου 2017

Η Βαυαρία απαγορεύει την μπούρκα-Μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ: Σε τι διαφέρουν τα μαντίλια τους

Η Βαυαρία θα απαγορεύσει την πλήρη κάλυψη του προσώπου μουσουλμάνων γυναικών σε σχολεία, πανεπιστήμια, κυβερνητικά γραφεία και εκλογικά κέντρα, είπε το νότιο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας χθες.
Η απόφαση λαμβάνεται επτά μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές όπου το θέμα των μεταναστών θα είναι κεντρικό και ο βαυαροί συντηρητικοί που διοικούν την περιοχή, αδελφό κόμμα σε αυτό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανησυχούν για πιθανή διαρροή ψήφων προς το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Η επικοινωνία συμβαίνει όχι μόνο μέσω της γλώσσας αλλά και μέσω της εμφάνισης, των εκφράσεων του προσώπου και των χειρονομιών», είπε ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν μετά από τη συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης σε σχέδιο νόμου που απαγορεύει την επικάλυψη όλου του προσώπου (με τη λεγόμενη «μπούρκα», που καλύπτει όλο το σώμα επίσης) για τους δημόσιους υπαλλήλους και σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχουν θέματα δημόσιας ασφάλειας.

«Αποτελεί τα θεμέλια των συναλλαγών μεταξύ μας και τη βάση για την ελεύθερη και δημοκρατική μας τάξη», είπε. «Καλύπτοντας το πρόσωπό σου έρχεται σε αντίθεση με αυτή την κουλτούρα της επικοινωνίας».

Τον Δεκέμβριο, η Μέρκελ είχε καλέσει για απαγόρευση των μαντήλων που καλύπτουν όλο το πρόσωπο «όπου είναι θεμιτό».

Η απόφαση λήφθηκε δύο χρόνια αφότου έφθασε στη Γερμανία πάνω από ένα εκατομμύριο, κυρίως μουσουλμάνων, μεταναστών, και εν μέσω ευρείας ανησυχίας για την ασφάλεια μετά από αρκετές επιθέσεις ισλαμιστών την περασμένη χρονιά.

Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν απαγορέψει την μπούρκα, ενώ η περιοχή της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία την έχει απαγορεύσει σε νοσοκομεία και δημόσια γραφεία που ανήκουν στην περιφερειακή κυβέρνηση.

Ο Χέρμαν είπε ότι αναμένει ότι το τοπικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας, στο οποίο η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία, να ψηφίσει τον νόμο πριν το θερινό διάλειμμα.

Μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ: Σε τι διαφέρουν τα μαντίλια που φορούν οι μουσουλμάνες

Οι μουσουλμάνες φορούν τα πέπλα που καλύπτουν το πρόσωπο ακολουθώντας συγκεκριμένες ισλαμικές παραδόσεις που τις θέλουν να είναι σεμνές στους δημόσιους χώρους.

Αλλά όσοι δεν έχουν επαφή και δεν γνωρίζουν αυτές τις παραδόσεις, μπορεί συχνά να μην ξέρουν σε τι διαφέρουν όλα αυτά τα μαντίλια μεταξύ τους.

Για να ξεδιαλύνουμε κάθε απορία εξηγούμε τα εξής: Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μαντήλων. Η μπούρκα και το νικάμπ. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι το νικάμπ
Το νικάμπ είναι ένα μαντήλι το οποίο καλύπτει το κεφάλι αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια. Καλύπτει το σώμα μέχρι την μέση της πλάτης και από μπροστά μπορεί να εκτείνεται μέχρι τη μέση του στήθους. Το φοράνε κυρίως οι γυναίκες στις αραβικές χώρες, αλλά και μουσουλμάνες που ζουν στη Δύση.


Τι είναι το χιτζάμπ
Η λέξη χιτζάμπ είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για το σεμνό μουσουλμανικό φόρεμα ο οποίος εφαρμόζεται και στα μαντήλια που καλύπτουν τα μαλλιά. Αυτό τον τύπο μαντήλας φορούν κυρίως στις δυτικές χώρες. Καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό αφήνοντας σε πλήρη θέα το πρόσωπο.


Τι είναι η μπούρκα
Η μπούρκα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα και είναι εκείνος ο τύπος ενδυμασίας που καλύπτει τα περισσότερα. Όσες φοράνε μπούρκα έχουν ολόκληρο το πρόσωπό τους καλυμμένο, ενώ ένα πλέγμα εφαρμόζεται στο σημείο που βρίσκονται τα μάτια. Το πλέγμα είναι αραιό ώστε να επιτρέπει σε όποια φοράει μπούρκα να βλέπει, ωστόσο είναι τόσο πυκνό όσο χρειάζεται ώστε να μην φαίνονται ούτε τα μάτια.

Η μπούρκα συνδέεται έντονα με το Αφγανιστάν όπου κατά τη διάρκεια της κυριαρχία τους οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τις γυναίκες να το φορούν διαρκώς.


Τι είναι το τσαντόρ
Το τσαντόρ είναι ένας μανδύας που έχει σχεδιαστεί ώστε να τον φορούν οι γυναίκες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Συνήθως είναι μαύρο και όσες το φοράνε πρέπει να το κρατάνε με τα χέρια τους έτσι ώστε να κρύβει το μπροστινό μέρος του σώματός τους καθώς δεν έχει κουμπιά ή κάτι ανάλογο.

Το συγκεκριμένο ένδυμα το φορούν κυρίως στο Ιράν.


Τι είναι το khimar
Ένα μακρύ πέπλο το οποίο πέφτει ακριβώς μέχρι πάνω από τη μέση. Καλύπτει τα μαλλιά, το λαιμό, τους ώμους, αλλά αφήνει ορατό το πρόσωπο.