08 Φεβρουαρίου 2017

Την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης εισηγείται η ΣΥΡΙΖΑία μούμια

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Διθκαστηρίου άλλαξε την εισηγήτρια και όρισε τον εαυτό της και τον Γ. Σακκά

Σήμερα αναμένεται στον Άρειο Πάγο η μάχη μεταξύ αρεοπαγιτών και εισαγγελέων για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. Μάχη, που το αποτέλεσμα της, όπως λένε νομικοί κύκλοι, θα καθορίσει την αξιοπιστία της Ελληνικής Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και το κύρος του Ανωτάτου Ποινικού και Πολιτικού Δικαστηρίου.

Σε δύο εντελώς αντίθετα στρατόπεδα έχει  χωριστεί ο Άρειος Πάγος για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι σήμερα θα βγάλουν από τη φαρέτρα τους όλα τα νομικά επιχειρήματα που έχουν.

Λίγες ώρες απομένουν  από τις δύο επίμαχες Ολομέλειες, αυτή των αρεοπαγιτών και αυτή των αντεισαγγελέων, ενώ άλλαξε και η εισηγήτρια που είχε οριστεί για την Ολομέλεια των Αρεοπαγιτών.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του  Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έχει συγκαλέσει για σήμερα (μετά από αναβολή) την διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου  για να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Αρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όρισε εισηγήτρια την αντιπρόεδρο  Ειρήνη Κιουρτσόγλου. Όμως, μια ημέρα πριν σύγκληση της Ολομέλειας, στις 24 Ιανουαρίου 2017, η κυρία Θάνου ενημέρωσε τους αρεοπαγίτες ότι θα αναβληθεί επ' αόριστον η Ολομέλεια, καθώς η Ειρήνη Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όρισε την σημερινή ημέρα για να συνεδριάσει η διοικητική Ολομέλεια.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου άλλαξε την εισηγήτρια που είχε ορίσει και αντ΄  αυτής όρισε τον εαυτό της, καθώς και τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Σακκά. Έτσι, σήμερα θα υπάρξουν δύο εισηγητές, η μια της κυρίας Θάνου και η δεύτερη του κ. Σακκά  (σ.σ.: Ο κ. Σακκάς προήχθη σε αντιπρόεδρο κατά τις τελευταίες προαγωγές του περασμένου Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κιουρτσόγλου αντικαταστάθηκε, όταν γνωστοποίησε ότι   θα υποστήριζε στην εισήγησή της ότι μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει η  παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και όχι υπό το φως του ισχύοντος Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται, ότι   η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί απερίφραστα  με την άποψη ότι και με το ισχύον Σύνταγμα είναι δυνατή η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και για το λόγο αυτό συγκάλεσε την Διοικητική Ολομέλεια για να εκφράσει την  άποψή της.

Πάντως, όπως έλεγαν στο ΘΕΜΑ αρεοπαγίτες κατά την αυριανή συνεδρίαση της διοικητικής Ολομέλειας του ΑΠ θα υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες θα ταχθούν κατά της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ επισημαίνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά κατά την τελική εφορία.

Από την άλλη πλευρά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ύστερα από αίτημα των 15 από τους 17 συνολικά υπηρετούντες αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, συγκάλεσε  για σήμερα την   Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και όρισε   εισηγητή στην Ολομέλεια τον αντεισαγγελέα Κωνσταντίνο Παρασκευαίδη.

Η Ολομέλεια των εισαγγελέων συγκαλείται, όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση της κυρίας Δημητρίου, προκειμένου να ασχοληθεί με το ίδιο θέμα «που θα ασχοληθεί  και η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου», όπως ήδη έχει ανακοινώσει η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου.

Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κάθετα αντίθετοι στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων, καθώς κάτι τέτοιο μόνο με συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει κατά την άποψή τους  και για το λόγο αυτό δεν είχε  μέχρι τώρα τεθεί το θέμα αυτό

Υπενθυμίζεται  ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Θάνου να συγκαλέσει την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει για την παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών, έχει προκαλέσει   σύσσωμη την αντίδραση όλων των δικαστικών Ενώσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των συνταγματολόγων καθηγητών των Νομικών Σχολών, του δικηγορικού κόσμου, ενώ  ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανέλαβε ότι μόνο με την Συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατή η παράταση ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ