07 Φεβρουαρίου 2017

Στο συρτάρι η υπόθεση της κότας Πολάκη για τα δήθεν «ραβασάκια» Άδωνι-Μανωλίδου-Δεν θα πάει στην Ολομέλεια για ψηφοφορία άρσης ασυλίας

Δεν εξετάστηκε η άρση ασυλίας του στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Προανακριτική μπορούν να ζητήσουν από την αντιπολίτευση αλλιώς η υπόθεση θα παραμείνει στο συρτάρι. «Είναι δειλός και κρύβεται πίσω από το άρθρο 86», δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε χώρο έντασης έχει μετατραπεί τελευταία η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας με αφορμή τη συζήτηση επί άρσεων ασυλίας ή μη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας με αιχμή υπόθεση της βουλευτού Ελένης Αυλωνίτου, τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατόπιν μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση, που υπέβαλλαν εναντίον του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου, τους οποίους ο κος Πολάκης είχε κατηγορήσει δημόσια τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή για «ραβασάκια» με στόχο «ρουσφετολογικές προσλήψεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η επίμαχη υπόθεση, ήταν εκρηκτικό, καθώς ο Παύλος Πολάκης φέρεται να εμφανίστηκε «μαινόμενος» απειλώντας με αποκαλύψεις και φωνάζοντας «Δεν θα κάτσω κατηγορούμενος ενώ είμαι ο κατήγορος. Θα τους χώσω μέσα. Θα καθαρίσω τη σαπίλα στην υγεία».

Οι ίδιες πηγές θέλουν τον κο Πολάκη να εμφάνισε χειρόγραφο, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του αποτελούσε απόδειξη των κατηγοριών του εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη. Έγγραφο, ωστόσο, που όπως λένε βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ήταν επίσημο και ούτε επέδειξε ποτέ ο υπουργός στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.

Τελικά η ουσία της δικογραφίας δεν συζητήθηκε ποτέ ώστε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, καθώς η Επιτροπή δήλωσε αναρμόδια, κάνοντας δεκτή – πλην της ΝΔ - γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η ιδιότητα του υπουργού υπερισχύει αυτής του βουλευτή, συνεπώς η υπόθεση του κου Πολάκη εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν η υπόθεση να παραμείνει στα συρτάρια και να μην συζητηθεί ποτέ, θα πρέπει ο Άδωνις Γεωργιάδης να καταθέσει εκ νέου μήνυση βάση του άρθρου 86 του Συντάγματος και κατόπιν να συγκεντρώσουν 30 υπογραφές για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε το θέμα να συζητηθεί τουλάχιστον στην Ολομέλεια η οποία θα κληθεί να αποφασίσει.

Υπενθυμίζεται ότι η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, αποτελεί απόρροια του πρωτόγνωρου καυγά που είχε λάβει χώρα στη Βουλή μεταξύ του ίδιου και του κου Γεωργιάδη στις 15 Δεκεμβρίου όταν οι δυο τους ξέφυγαν από κάθε έλεγχο με αφορμή και την εμπλοκή της συζύγου του κου Γεωργιάδη σε «ρουσφετολογικές προσλήψεις», με αποτέλεσμα να κατακλυστεί η Ολομέλεια από κοσμητικά επίθετα όπως «κότα λειράτη», «γαϊδούρι», «αλήτη» και άλλα πολλά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως από την πλευρά του υποστηρίζει ότι την επίμαχη ημέρα της οξύτατης αντιπαράθεσής τους ο Παύλος Πολάκης δεν ασκούσε τα υπουργικά του καθήκοντα ώστε να εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, αλλά είχαν μία προσωπική κόντρα, συνεπώς κατά τον ίδιο έπρεπε να συζητηθεί κανονικά η άρση ή μη της βουλευτικής του ασυλίας.

«Ο κος Πολάκης ήρθε στην Επιτροπή λέγοντας να αρθεί η ασυλία του αλλά αφού καταδικαστεί ο Γεωργιάδης. Δηλαδή, ουσιαστικά ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του. Είναι δειλός και κρύβεται πίσω από το άρθρο 86», δήλωσε για την υπόθεση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ενώ επιχειρώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα της Επιτροπής και του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού, πρόσθεσε ότι ο ίδιος υπέβαλε τη μήνυση «κατά του Παύλου Πολάκη» και ο εισαγγελέας ήταν εκείνος που έκρινε ότι πρέπει να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή με τη διαδικασία της άρσης βουλευτικής ασυλίας.

Ο Παύλος Πολάκης πάντως έσπευσε να περάσει στην αντεπίθεση και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επέμεινε στις καταγγελίες του και τους υψηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι: "Εδώ κάτι βρωμάει, να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της, να απαγγείλει αυτά που πρέπει να απαγγείλει και όχι να τρέχω εγώ επειδή αυτός που έπιασα με την αίγα στην πλάτη, μου κάνει μήνυση. Εμένα με έβαλε ο ελληνικός λαός και ο πρωθυπουργός να έχω την ευθύνη σε ένα χώρο, και έχω δύο δουλειές να κάνω, πρώτον να τον βελτιώσω και δεύτερον να τον ξεβρομέσω. Έχω πιάσει του Χριστού τα πάθη από δουλειές που έχουνε γίνει. Να πάω εγώ στα δικαστήρια επειδή με μηνύει ότι τον έπιασα να έχει κάνει αυτές τις βρωμιές; Που το είδατε γραμμένο αυτό το πράγμα;".

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας προειδοποίησε μάλιστα ότι επίκεινται κι άλλες αποκαλύψεις, αναφέροντας: "Η λογική τους είναι, νομίζουν επειδή μου κάνουν μήνυση, θα κωλώσω. Όχι έρχονται κι άλλα. Και αυτά εδώ που λέμε τώρα με τα άλλα που έρχονται, είναι ψιλικοκό".

Αναφορικά τώρα με την υπόθεση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Αυλωνίτου, κατόπιν μήνυσης που υπέβαλε εναντίον της το 2012 ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ με τις κατηγορίες ότι τον «έδειρε» και τον «έγδαρε με τα νύχια της», μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε σήμερα με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην αρθεί τελικά η βουλευτική της ασυλία.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/338240/parapobi-polaki-gia-ta-ravasakia-adoni-manolidou/