Επικοινωνιακή αντεπίθεση αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση μετά το «ναι σε όλα» στο Eurogroup.
«Στασίδι» στα κανάλια αναμένεται να πιάσουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου επιχειρεί να «βγει μπροστά» για να κάψει το σενάριο της καταστροφής που –κατά την εκτίμησή του- έφερνε σε πρώτο πλάνο η ΝΔ.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι καταλήγουμε σε νέα μετρά(!) μέσω πολιτικής συμφωνίας που αποτελεί τη βάση για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, σχετικά σύντομα...
Διατυμπανίζει (καθώς έχει αποδεχτεί την προνομοθέτηση μέτρων) ότι η συμφωνία φέρνει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.»
Πίσω από αυτή τη διατύπωση κρύβεται η εργώδης προσπάθεια για τα αντίμετρα που θα εξασφαλίσει, ώστε να πείσει και τους βουλευτές της να τα ψηφίσουν, αλλά και την κοινή γνώμη να τα εκλάβει ως «δημοσιονομικά ουδέτερα».
Επιστροφή των δανειστών και η μάχη των διαπραγματεύσεων
Κατά πληροφορίες εκτός από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το επόμενο διάστημα στα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να δοθεί μάχη για συμφωνία σε μέτρα θετικά, όπως η μείωση του ΦΠΑ ή η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, (πάντα σε περίπτωση εξασφάλισης των στόχων) ώστε να μπορεί επί της ουσίας και με επίσημες αποφάσεις να υποστηρίξει ότι η αντιστροφή της λιτότητας άρχισε στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα τέθηκε στο μνημονιακό καθεστώς.
Το αμπαλάζ των μέτρων
Προς αυτή την κατεύθυνση ενώ και πτώση του αφορολόγητου θα υπάρξει αλλά και επιβάρυνση στις συντάξεις, τα «θετικά» αντίμετρα που θα συνιστούν «αλλαγή μείγματος» στην ακολουθούμενη πολιτική και αντίβαρο, στα όσα απαιτούν οι δανειστές, θα αμπαλαριστούν-κατά πληροφορίες- στο ίδιο πακέτο που θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή. Έτσι οι κυβερνητικοί βουλευτές, δε θα υπερψηφίζουν μόνο την μείωση του αφορολόγητου, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ, διώχνοντας από πάνω τους αντιλαϊκές επιλογές.
Επειδή όμως πολλά θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων πολλά θα ξεκαθαρίσουν με την ολοκλήρωση εκείνων των συζητήσεων, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι θεσμοί θα αφήσουν στην Ελληνική πλευρά να καθορίσει απόλυτα το είδος των θετικών αλλαγών.