Δήμαρχοι κράζουν Μουζάλα: Δεν μας απασχολούν οι ιδεοληψίες του-Αντί να σπρώχνεται με λάθρο ας προχωρήσει την επένδυση στο Ελληνικό

Να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η εγκατάσταση προσφύγων στο Ελληνικό ζητούν οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου σε κοινή δήλωσή τους με αφορμή την ένταση που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στο παλαιό αεροδρόμιο.

«Κανέναν δεν απασχολούν οι "ιδεοληψίες" στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Μουζάλας. Όλους, αντιθέτως, μας απασχολεί η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης λύσης, με υπευθυνότητα, σχέδιο και ανθρωπιστική ταυτότητα, δίχως άλλη καθυστέρηση», τονίζουν.

Οι δύο δήμαρχοι κάνουν λόγο για «πρόχειρη, ανοργάνωτη και χωρίς σχέδιο ασφαλούς προοπτικής μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου» και σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος».

Τονίζουν ότι το πρώην αεροδρόμιο δεν πρέπει να αποτελέσει «αποθήκη ψυχών και σωμάτων» καθώς «δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες "δομές φιλοξενίας" που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή "γκέτο"».

Αναφέρουν ακόμα ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση σε επιστολές που έστειλαν το 2016 στις αρμόδιες αρχές και στον πρωθυπουργό, με τις οποίες ζητούσαν ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, ενώ υπενθυμίζουν ότι το Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς θα έκλεινε η «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες.

Δήμαρχος Ελληνικού: Θλιβερή εικόνα Μουζάλα -Αντί να σπρώχνεται με μετανάστες να προχωρήσει την επένδυση

Για θλιβερή εικόνα και κατάσταση που δεν τιμά καθόλου την ελληνική κοινωνία έκανε λόγο σε δήλωση του ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάντος για τα όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό.

«Η σημερινή θλιβερή εικόνα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας να σπρώχνεται με μετανάστες και στη μέση να βρίσκονται αστυνομικοί και μικρά παιδιά, δεν τιμά την Ελληνική κοινωνία» αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Κωνσταντάτος, ενώ σημειώνει πως μετα από τα γεγονότα της Δευτέρας επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι καταγγελίες, που εδώ και πολύ καιρό, ο δήμαρχος έχει επισημάνει για τις τραγικές συνθήκες διαμονής μεταναστών και προσφύγων στον καταυλισμό του Ελληνικού. «Ενός Ελληνικού που θυμήθηκε να επισκεφθεί ο κ. Μουζάλας, το οποίο έχει παραδοθεί σε “περίεργες οργανώσεις”», όπως ο ίδιος δήλωσε, οι οποίες «αλωνίζουν ανεξέλεγκτα στον καταυλισμό του Ελληνικού».

«Η σημερινή κατάσταση στον καταυλισμό του πρ. Αεροδρομίου είναι άδικη για τους μετανάστες. Είναι όμως άδικη και για τους κατοίκους του Ελληνικού και συνολικά για τους κατοίκους της Νότιας Αθήνας που χτυπημένοι από την ανεργία και τη φτώχεια, περιμένουν ακόμα να δουν τις μπουλντόζες της επένδυσης στο Ελληνικό. Αντί να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Μουζάλας έχει επιλέξει να σπρώχνετε με τους μετανάστες κρατώντας τους “ομήρους”, βυθίζοντας στην μιζέρια και στην οπισθοδρόμηση ολόκληρη την περιοχή. Η υπομονή όλων κ. Μουζάλα έχει εξαντληθεί», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Κωνσταντάτος.