07 Φεβρουαρίου 2017

Πρωτοφανής ρύθμιση για τα μπλοκάκια: Σε «ρουφιάνους» των εργοδοτών τους μετατρέπουν τους εργαζόμενους

Με μια πρωτάκουστη και πρωτοφανή ρύθμιση προχωρεί το υπουργείο Εργασίας για να κατευνάσει τις μεγάλες αντιδράσεις για τις εισφορές στα μπλοκάκια, δημιουργώντας όμως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη φορά στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου, που προφανώς οδηγεί σε εργασιακό αδιέξοδο…

Έτσι, εισφορές μισθωτού 6.67% θα καταβάλλει ο αμειβόμενος με μπλοκάκι σε έως δύο εργοδότες μετά την άρνηση του εργοδότη του να συμμετάσχει στο ασφάλιστρο έως ότου ο ΕΦΚΑ λύσει την εργατική διαφορά όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση να καταγγείλει ο εργαζόμενος τον εργοδότη του, ενέργεια που θα «δηλητηριάσει» τις σχέσεις τους όπως σημειώνουν νομικοί και ενδεχομένως να οδηγήσει στη λύση της συνεργασίας τους.

Στην αλλαγή αυτή (σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιο ο ελεύθερος επαγγελματίας κατέβαλε εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας έως ότου αποφανθεί ο ΕΦΚΑ) προχώρησε το υπουργείο εργασίας με βάση εγκύκλιο που δημοσιεύεται σήμερα.

Ειδικότερα:
1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων.

Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.