07 Φεβρουαρίου 2017

Η «Αυγή» προσπαθεί να μαζέψει τη... στρατηγική γκάφα του στοχαστή της Μενεγάκη

Διόρθωση για να μαζέψει τη στρατηγική γκάφα του Νίκου Καρανίκα, κάνοντάς τα όμως... χειρότερα, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Αυγή».

Στο άρθρο του Νίκου Καρανίκα, συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, υπήρχε αναφορά στον φιλόσοφο Πασκάλ Μπρικνέρ ως δύο πρόσωπα. «Τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ», έγραφε χαρακτηριστικά το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι όταν το κείμενο δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του μπλογκ ήταν σωστό και έγραφε «τον Πασκάλ Μπρικνέρ» κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η ίδια η Αυγή. Η εφημερίδα, μάλιστα, δικαιολόγησε το «και» που μπήκε κάνοντας τον Πασκάλ Μπρικνέρ δύο πρόσωπα λέγοντας ότι αλλαγές γίνονται στις εφημερίδες. «Οταν ένα κείμενο είναι μεγάλο, να μειώνεται για να μπορέσει να χωρέσει στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας» (βέβαια εδώ προστέθηκε λέξη και δεν αφαιρέθηκε).

Ολόκληρη η δημοσίευση:    
«Συμβαίνει, όταν ένα κείμενο είναι μεγάλο, να μειώνεται για να μπορέσει να χωρέσει στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας. Το πρόσφατο άρθρο του Νίκου Καρανίκα “Απέναντί μας η Δεξιά και ως νοοτροπία” (“Αυγή”, 3/2/17) είχε πρωτοδημοσιευτεί στο blog του: https://tinyurl.com/jzepne6. Εκεί ο Ν. Καρανίκας αναφέρει: “Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες”.

Όμως κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του κειμένου από την εφημερίδα, η φράση αυτή έγινε εκ παραδρομής και παρανάγνωσης ως ακολούθως: “Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες”.

Προφανώς υπάρχει ο Μπλεζ Πασκάλ (ο φυσικός, μαθηματικός, φιλόσοφος) και ο Πασκάλ Μπρικνέρ (ο Γάλλος συγγραφέας, ένας από τους λεγόμενους «νέους φιλοσόφους» ). Υπάρχουν δύο διαφορετικοί στοχαστές λοιπόν, αλλά ο Νίκος Καρανίκας αναφέρεται στον Πασκάλ Μπρικνέρ ως τον διανοητή που επηρέασε την αριστερή σκέψη τις δεκαετίες 1970 και 1980».