08 Φεβρουαρίου 2017

Ο Βαρουφάκης στο... Μέγαρο Μαξίμου

Ειδικού Συνεργάτη

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια λέει η παροιμία. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται ούτε για έναν τρελό, ούτε για κάποιον μικρό. Ο λόγος για τον απλώς απρόβλεπτο υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, ο οποίος άθελά του αποκάλυψε την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα με οχτώ λέξεις: «Μέχρι το 2019 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Η απάντηση του κ. Ζουράρι θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη αν δεν συμπύκνωνε ολόκληρη την τακτική της επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου. Ολόκληρη τη φιλοσοφία του κ.Τσίπρα: Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα, λέμε ό,τι θέλουμε, δε δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν και κυρίως όλοι οι άλλοι έχουν άδικο, αφού εμείς είμαστε με τους αδύναμους και άρα έχουμε δίκιο.

Με άλλα λόγια η δημιουργική ασάφεια δηλώνει παρούσα, έστω και αν ο εμπνευστής της έχει σαλπάρει για άλλα λιμάνια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μπορεί να έχει αποχωρίσει από το ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα αυτά το «πνεύμα» του δεν λέει να φύγει από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τον «μαρτυριάρη» Ζουράρι, ένας ακόμα υπουργός, συμπτωματικά προερχόμενος και αυτός από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, δηλώνει παρών στα δημόσια πράγματα, με μια δήλωση που αν ήμασταν σε άλλη χώρα, θα έπρεπε να είχε απασχολήσει σοβαρά τα Μέσα Ενημέρωσης, εξαιτίας της αβάσταχτης ελαφροτητάς της και της δημιουργικής πάντα ασάφειας: «Αν ο Σόιμπλε συνεχίσει την ίδια πολιτική, τότε θα δούμε διμερείς συμβάσεις του νότου. Γίνονται ήδη συζητήσεις στη γαλλική, ισπανική και ελληνική διπλωματία». Η τοποθέτηση ανήκει στον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη.

Η επιβεβαίωση όμως της ρήσης του Κώστα Ζουράρι δεν άργησε να έρθει και από έναν ακόμα εντός του υπουργικού συμβουλίου... Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μας είπε ότι υπάρχει ζωή και μετά τις 9 Μαρτίου, ημέρα που κρίνεται η είσοδος της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει.

Με άλλα λόγια ο κ. Βερναρδάκης προανήγγειλε, κατά μία έννοια, ότι η κυβέρνηση ακόμα και αν αποτύχει σε κάθε στόχο που θα βάζει θα συνεχίσει απτόητη την πορεία της. Άλλωστε ο κ. Ζουράρις το είπε: «Μέχρι το 2019 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Μέσα σε ελάχιστες ώρες η δημιουργική ασάφεια βγήκε ξανά στην κυβερνητική επιφάνεια, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έφυγε ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου γιατί βρίσκεται στο DNA των ανθρώπων που κυβερνούν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ δείχνει να τραβάει το δικό της δρόμο, τη δική της πορεία. Τραβάει τις δικές της διαχωριστικές γραμμές, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πολέμιος του ωχαδερφισμού και του συστήματος «ο,τι κάτσει».

Στον στενό κύκλο των συνεργατών του ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το ρεύμα, ούτε θα θελήσει να χαϊδέψει αυτιά. «Εγώ θα πω αλήθειες και όποιος θέλει ας με ακούσει» είναι η μόνιμη επωδός του. Για τον κ. Μητσοτάκη κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό έχει αποφασιστεί να επικεντρωθεί ο αντιπολιτευτικός λόγος σε θέματα καθημερινότητας. «Για την ΝΔ τα μεγάλα προβλήματα είναι τα προβλήματα των πολιτών» συνηθίζει να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γνωρίζει ότι η επικράτηση για το κόμμα του θα έρθει από τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα και τους μικρομεσαίους που βλέπουν να χάνονται οι κόποι μιας ζωής. Με καθαρή στόχευση άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έκανε προσωπική τηλεοπτική δήλωση για τα μπλοκάκια, θέλοντας να δείξει ότι αφουγκράζεται τον κόσμο εργασίας, ενώ προετοιμάζει και άλλες παρόμοιες κινήσεις.

Στο επιτελείο της ΝΔ έχουν στη διάθεση τους δημοσκοπήσεις, που όπως εκτιμούν, καταδεικνύουν ότι η επιχείρηση λάσπης στην οποία, όπως λένε, επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακουμπά τη Νέα Δημοκρατία και αποδεικνύεται μπούμερανγκ για τους λασπολόγους και υβριστές, όπως τους χαρακτηρίζουν.

http://www.liberal.gr/arthro/113518/politiki/2017/o-baroufakis-sto-megaro-maximou-.html