05 Φεβρουαρίου 2017

ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ! Μας αρπάζουν τα σπίτια μέσω ίντερνετ – Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί εξπρές

Δέκα χιλιάδες ακίνητα το 2017 και πάνω από 15.000 το 2018 (μεταξύ των οποίων και α’ κατοικίες) υπολογίζεται πως θα βγουν στο σφυρί μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα γίνονται, πλέον, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με πολλαπλές προσφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με έδρα όχι το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.
Αυτό δεν είναι προβολή στο απώτερο μέλλον, αλλά στο εγγύς, αφού με απόφαση της κυβέρνησης που θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνονται πλέον και πλειστηριασμοί μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι το οποίο θα προβλέπεται στο άρθρο 959Α που θα προστεθεί άμεσα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Έτσι, η κυβέρνηση παρακάμπτει και τις στάσεις εργασίας που κάθε Τετάρτη κάνουν οι συμβολαιογράφοι της χώρας, προκειμένου να παρεμποδίσουν τους πλειστηριασμούς κυρίως κατοικιών.

Το άρθρο 959Α, με 15 παραγράφους, θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση του Στ. Κοντονή και σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρεται ότι:

● Πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές, από τις 10:00 έως τις 17:00, αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς –κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

● Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

● Η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες. Επίσης, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες τις οποίες παρέχει η νομοθεσία μας.

● Όμως, η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.

● Επίσης, θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνο μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό για το εκπλειστηρίασμα.

● Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτήρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση παρακάμπτει τα προβλήματα που προκαλούνται με τα αποκλεισμένα Ειρηνοδικεία, όπου οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται, ακόμα κι αν δεν το επιθυμεί καμία πλευρά.

Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα βγουν στο σφυρί και πολλά ακίνητα που παραμένουν μπλοκαρισμένα – συνεπώς αναμένεται να υπάρξουν και πολλές αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας και ουσιαστικά αποτελεί μια παλιά μνημονική υποχρέωση, καθώς η διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο ήταν πάγιο αίτημα.

Του Παναγιώτη Στάθη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4/2