06 Φεβρουαρίου 2017

Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Αρτούρ Μας


«Κάτω η ισπανική δικαιοσύνη»,  φώναζαν χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας κατά την έναρξη της δίκης του πρώην προέδρου της επαρχίας, Αρτούρ Μας, στη Βαρκελώνη, ο οποίος κατηγορείται επειδή διοργάνωσε τον Νοέμβριο του 2014 δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Ο Μας προσήλθε στο εφετείο της Καταλονίας με μισή ώρα καθυστέρηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και δύο ακόμη πρώην αξιωματούχοι της καταλανικής κυβέρνησης -η αντιπρόεδρος Χοάνα Ορτέγα και η σύμβουλος Παιδείας, Ιρένε Ριγάου-κατηγορούνται για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας παρότι η Μαδρίτη δεν το είχε επιτρέψει.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα είχαν συμμετάσχει 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, με το 80% να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της πλούσιας αυτής ισπανικής επαρχίας.Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, που είχε κρίνει ότι επειδή το θέμα του δημοψηφίσματος αφορά την ενότητα της χώρας δεν μπορεί να συζητηθεί παρά από το σύνολο των Ισπανών, ο Μας προχώρησε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαετή στέρηση του δικαιώματος να αναλάβει δημόσια ή εκλέξιμη θέση.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει ως την Παρασκευή, αποδεικνύει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Μας, ότι η ισπανική κυβέρνηση αψηφά τα βασικά δικαιώματα των Καταλανών, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν και είναι διχασμένοι αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.