06 Φεβρουαρίου 2017

Τα con-paper του Μαξίμου

➀ H στιγμή που ο πρωθυπουργός εμπνέεται το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας

➁ Το γραφείο του Παύλου Πολάκη με το πορτρέτο του Βελουχιώτη μετά την κατάκτηση του διαστήματος


➂ Έκπληκτος ο Γιώργος Αυτιάς βλέπει καπνό να έχει περικυκλώσει τον Αλέκο Φλαμπουράρη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Ναι, θα μπορούσε να είναι το άκρον άωτον της αισιοδοξίας: Να μην μπορείς να βρεις λύση για τους πρόσφυγες της Μόριας αλλά να θεωρείς αυτονόητο ότι θα αναπτύξεις Διαστημικό Πρόγραμμα!

Επίσης μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την ίδια δικαιολογία με τη Μόρια: «Θα φτάναμε μέχρι το διάστημα αλλά είχαν αντιρρήσεις οι ξενοδόχοι του Άλφα Κενταύρου...
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να διορίσεις εκεί τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Τουλάχιστον χωρίς ολιγοήμερη εκπαίδευση... Και ποιος έχει όρεξη να εκπαιδεύεται τώρα...
Άσε που οι εκπαιδευμένοι τύποι σαν αυτούς του Χάρβαρντ είναι η Τεχνοκρατική Ελίτ που πολεμάει αυτή η κυβέρνηση.

Και παρεμπιπτόντως –τι έκπληξη!– αποδείχθηκε ότι τελικά δεν φτάνει η απαγόρευση φωτογραφιών στους καταυλισμούς της Μόριας. Θα πρέπει να απαγορευθεί συνολικά η μετάδοση ειδήσεων σχετικά με τους νεκρούς.

Το δίδαγμα της εβδομάδας: Δώσε σε έναν πλανήτη τη δυνατότητα να επικοινωνεί καθημερινά από άκρη σε άκρη, να γνωρίζει άλλες κουλτούρες και να μοιράζεται τις ιδέες του...
●...κι εκείνος το πρώτο που θα κάνει είναι να στραφεί στο μίσος και να κλείσει τα σύνορα.

Είναι κάτι τύποι που όταν βλέπεις μια ταινία σκύβουν κάθε δύο λεπτά στο αυτί σου και σου τα πρήζουν εξηγώντας τι συμβαίνει. Μάλλον επειδή θεωρούν ότι είσαι ηλίθιος και δεν μπορείς να καταλάβεις μόνος σου.
● Ε, κάπως έτσι κάνει και το Μέγαρο Μαξίμου με τα non-papers.
Με τη μόνη διαφορά ότι τα non-papers στα εξηγούν και λάθος...

Ναι, σύμφωνα με τη Θεανώ Φωτίου, σε λίγο καιρό όλα τα παιδιά θα παίρνουν ένα σχολικό γεύμα την ημέρα...
● Θα μπορούσαν να έχουν αρχίσει να το παίρνουν νωρίτερα, αλλά είχε προτεραιότητα το σάντουιτς στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ...

Αξιολόγηση: (η) ουσ. προσδιορισμός της αξίας ενός προσώπου ή ενέργειας με καθορισμένα κριτήρια.
Διαπραγμάτευση: (η) ουσ. συνεννόηση ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους για ορισμένο ζήτημα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.
Συμπέρασμα: Άλλο διαπραγμάτευση και άλλο αξιολόγηση. Δηλαδή στη διαπραγμάτευση συμφωνείς τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθείς μετά.

● Συνεπώς, το να «διαπραγματεύεσαι» για να κλείσει μια «αξιολόγηση» στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η στάση σου συνοψίζεται στο «έεεεελα, μωρέ, θα τα βρούμε, μην είσαι σπαστικός, ρε bro...»
(...γνωστό και ως «πιάκω πεντακό και βάλε τζίφρα ότι όλα είναι ΟΚ, μάστορα, για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας)

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών...» γράφει στο σχόλιό του το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των τούρκων αξιωματικών.
● Το μόνο πρόβλημα είναι ότι σε χώρες που έχουν σαφή διάκριση των εξουσιών, τα γραφεία των πρωθυπουργών δεν βγαίνουν να σχολιάσουν τις αποφάσεις σα να πρόκειται για αναρτήσεις στο Facebook... Γιατί η διάκριση των εξουσιών θεωρείται αυτονόητη.
● Αλλά βέβαια όταν προσλαμβάνεις troll των social media για γραφείο τύπου, σαν troll των social media θα αντιδράσουν.

Η (πραγματική) απορία της εβδομάδας

Οι πολίτες που σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης θεωρούν πιο σημαντική την «Αξιοκρατία» (45%) και ζητούν από τους πολιτικούς να τους λένε την «Αλήθεια» (60%) δεν είναι οι ίδιοι που συνωστίζονται στα γραφεία των πολιτικών για ένα ρουσφέτι και καταψηφίζουν όποιον λέει κάτι που δεν τους βολεύει;

Θα έπρεπε να υπάρχει μια λέξη για...
«Διακοπτονόηση»: Το να υποδύεσαι ότι καταλαβαίνεις αυτά που σου λέει ο συνομιλητής σου όταν το κινητό κάνει διακοπές, γιατί βαριέσαι να τον βάλεις να τα επαναλάβει.

Απάνθρωπη θέση εργασίας της εβδομάδας
Τροχονόμος στα μπλόκα των αγροτών


➊ Κώστας Γαβρόγλου: «Η Φινλανδία μαζί με το Χάρβαρντ κοντεύουν να αποκτήσουν μία μεταφυσική ιερότητα στην Ελλάδα»
Μετάφραση Πελάτες μου, μην ψαρώνετε με τους «κουλτουριαραίους» που έλεγε και η «Αυριανή». Κι αν κλαιγόμαστε καμιά φορά για τη μετανάστευση των μυαλών, το κάνουμε για τα μάτια του κόσμου...


➋ Αλέκος Φλαμπουράρης: «Δεν βλέπετε πια άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα ή παιδί, να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια για το φαγητό του. Ό,τι ώρα και να βγεις δεν βλέπεις τέτοιο πράγμα που είχε επεκταθεί τρομακτικά την περίοδο του ’14»
Μετάφραση Οι άλλοι δεν έχουν επαγγελματίες ευαίσθητους για να το προβάλλουν κάθε μέρα από τα social media. Οπότε μπορώ να λέω ό,τι θέλω... Γιατί αν δεν το καταγγέλλουμε εμείς, δεν υπάρχει.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ