20 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ! Σόιμπλε: Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup

Οι δανειστές ζητούν προληπτικά μέτρα, η κυβέρνηση ελπίζει σε συμβιβασμό - Στις 4 ξεκινάει η συνεδρίαση

«Μην περιμένετε τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.




«Δεν περιμένουμε τελική συμφωνία, καθώς είναι περισσότερο συνεδρίαση για να εκτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκινάει στις 4 την Ελλάδα εκπροσωπούν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος ΧουλιαράκηςΣτην κυβέρνηση αυτό που θεωρούν επιτυχία είναι μια συμφωνία «στο παρά πέντε» για τον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησηςμέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Θέλουν συμφωνία-πακέτο και ανταλλάγματα «χέρι με χέρι» για αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο Τόμας Βίζερ, ο άνθρωπος που γνωρίζει, χειρίζεται και προετοιμάζει  τα πάντα γύρω από την διαπραγμάτευση «από μέσα», ως πρόεδρος του Euroworking Group, στέλνει ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Το μήνυμα είναι «συζητήσεις τέλος, πείτε "ναι" στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί». Προειδοποιεί πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως δεν είμαστε ούτε καν στο «σημείο εκκίνησης», αλλά ίσως προλαβαίνουμε συμφωνία σε ένα μήνα!

Οι δανειστές, δια στόματος Βίζερ:
·Προτάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα
·Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση
·Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο
·Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους (και στόχων στα πλεονάσματα ίσως) που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφαστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ποντάρουν πολλά όμως και στο σχέδιο απομόνωσης του ΔΝΤ, επιχειρώντας συστηματικά να εκθέσουν τον (παλαιό γνώριμο) Πόουλ Τόμσεν και τις «παράλογες απαιτήσεις» του Ταμείου. Σύμμαχό τους έχουν την Κομισιόν, που υπερασπίζεται και εποπτεύει τα στοιχεία που παράγει η Αθήνα. Και ο κ.Τόμσεν όμως, που επιμένει για 4 δισ. πρόσθετα μέτρα, διαμήνυσε πως μπορεί να αναθεωρήσει, όχι γιατί δέχεται πως έκανε λάθος, αλλά αν η Αθήνα του δώσει καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια στροφή του Ταμείου.