21 Φεβρουαρίου 2017

Λοβέρδος, Κεγκέρογλου ζητούν από τη Ράικου να επιταχύνει την έρευνα για τη Novartis και καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ για μη τιμολόγηση όλο το 2015

Τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν αναφορά και τα σχετικά έγγραφα προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου για την υπόθεση της Novartis.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και η Εύη Χριστοφιλοπούλου ζητούν από την εισαγγελέα να επιταχύνει την έρευνα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Κυρία Εισαγγελεύ,
Εδώ και μήνες δημοσιεύονται ειδήσεις, αλλά και παρα-ειδήσεις, σχετικά με την υπόθεση Novartis, για την οποία γνωρίζουμε πως διεξάγετε έρευνα. Με την παρούσα αναφορά – κατάθεση εγγράφων θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας ορισμένα στοιχεία, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το έργο σας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε, πως με τα στοιχεία αυτά βοηθάμε να αποκτήσουν οι υπηρεσίες σας συγκριτικά δεδομένα σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και ειδικότερα αυτών που αφορούν την Novartis για την περίοδο 2009- 2016, αλλά και να υπογραμμίσουμε την ύπαρξη ευθυνών, για την μη τιμολόγηση φαρμάκων επί ένα ολόκληρο έτος (το 2015, όπου η τιμολόγηση έγινε στις 14 Δεκεμβρίου!!!).
....

Τον Μάρτιο του 2012 (υπουργία Α. Λοβέρδου) με το νόμο 4052/2012 (άρθρο 19 παρ. 2) αυξήθηκαν οι αναγκαίες ετήσιες τιμολογήσεις σε έως 4. Έτσι Μάρτιο – Απρίλιο του 2012 έγινε η πρώτη νέα τιμολόγηση (υπουργία Α. Λοβέρδου) για το έτος 2012 (βλ. για τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εκδόθηκαν τα δελτία τιμών, σχετικό 4). Αξίζει να σημειωθεί πως όλες ανεξάρτητα οι ανωτέρω τιμολογήσεις έγιναν με τη σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη του ΕΟΦ και της επιτροπής τιμών του Υπουργείου (βλ. σχετικό 5). Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και τα υπόλοιπα έτη. 

Από το 2013, όμως, με βάση το νόμο 4213/2013, άρθρο 22 παρ. 5 (υπουργία Α. Γεωργιάδη), προβλέφθηκαν δύο τιμολογήσεις ετησίως ( και σωστά αφού η φαρμακευτική δαπάνη είχε ελεγχθεί). Η συγκεκριμένη υποχρέωση τιμολόγησης δύο φορές κατ’ έτος ισχύει ως σήμερα. 

Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να προσεχθεί το εξής: το έτος 2015, και ενώ ο ανωτέρω νόμος προέβλεπε δύο τιμολογήσεις κατ’ έτος, έγινε μόνο μία και αυτή στις 14 Δεκεμβρίου του 2015(!!!), δηλαδή ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που αποτέλεσε πεντακάθαρη και σαφή προσφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες

Η πρακτική αυτή πρέπει να αξιολογηθεί νομικά τόσο συνολικώς ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, όσο και ειδικότερα ως προς τις τιμολογήσεις των προϊόντων της εταιρείας Novartis, αν βέβαια υπάρχει κάποιο ειδικότερο ζήτημα που αναδεικνύει ήδη η έρευνά σας ως προς την εταιρεία αυτή, σε ότι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. Και οπωσδήποτε δεν θεωρείται τιμολόγηση το δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2015, με το  οποίο ενσωματώθηκε απλώς η νέα τιμή του ΦΠΑ στο φάρμακο. Συγκεκριμένη πολιτική μας καταγγελία για την ουσιαστικώς μη τιμολόγηση για το έτος 2015 έγινε πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων (βλ. ομιλία Α. Λοβέρδου, πρακτικά ολομέλειας Βουλής 1ης Ιουλίου 2016, συνεδρίαση ΡΝΕ, σελ. 12686, σχετικό 6). 

Αξίζει επίσης να τονισθεί, ότι από το 2015 και μετά , ύστερα από σχετική τιμολόγηση, υπήρξε αύξηση τιμών σε αρκετά πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα γενικώς, αλλά και ειδικότερα της Novartis, όπως αποδεικνύεται από τον σχετικό υποβαλλόμενο πίνακα

Διαβάστε όλη την αναφορά ΕΔΩ