Όλες τις ευθύνες στην πρώην σύζυγο του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, επιχείρησε να επιρρίψει ο Ιωάννης Καρούζος για το αποκαλούμενο «Καρούζος Gate».
Ο άλλοτε μεγαλοκατασκευαστης που κατηγορείται μαζί με την πρώην σύζυγο του, τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και άλλα τρία άτομα για ξέπλυμα, φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων, εμφάνισε τη Σκαφτούρα ως αυτή που έπαιρνε όλες τις αποφάσεις, διαχειριζόταν τα χρήματα και είχε έντονη κοσμική ζωή με διασυνδέσεις στον πολιτικό και δικαστικό χώρο.
Εμφανώς καταβεβλημένος και σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Ιωάννης Καρούζος βρέθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση του βασικού σκέλους της υπόθεσης, η οποία αφορά την αγοραπωλησία δυο οικοπέδων στη Γλυφάδα με εικονικό τίμημα.
Ο κατηγορούμενος μετήχθη από το νοσοκομείο των φυλακών όπου κρατείται, καθώς εκτίει ποινή για άλλες υποθέσεις.
Απούσα από τη διαδικασία ήταν η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, η οποία εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης που της όρισε το δικαστήριο, καθώς η ίδια έχει δηλώσει οικονομικά αδύναμη.
Τα «γαλακτομπούρεκα»
Κατά την εξέταση της πρώτης μάρτυρος, πρώην γραμματέως του ζεύγους και ταμία της εταιρείας τους, ο Καρούζος, μέσω του δικηγόρου του, ρώτησε την μάρτυρα αν γνωρίζει για σχέσεις της κ. Σκαφτούρα με πολιτικούς και δικαστικούς:
Δικηγόρος Καρούζου: «Την έντονη κοσμική ζωή ποιος την οργάνωνε;»
Μάρτυρας: «Η κ. Σκαφτούρα...»
Δικηγόρος Καρούζου: «Γνωρίζατε αν υπήρχαν δεσμοί με δικαστικούς;»
Μάρτυρας: «Με τον κ. Γεράκη που βάφτισε το ένα παιδί.»
Δικηγόρος: «Με τον κ. Μεϊμαράκη;»
Μάρτυρας: «Ήταν ο άλλος κουμπάρος.»
Δικηγόρος: «Υπήρχε από τους κυρίους Λιβανό και Ζωγραφάκη (σ.σ. πρώην συνεργάτες Καρούζου) μια καταγγελία για υπουργούς. Ποιος είχε τις προσωπικές επαφές με αυτά τα πρόσωπα;»
Μάρτυρας: «Δεν ξέρω.»
Δικηγόρος: (μεταφέροντας ερώτηση Καρούζου): «Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά τα πρόσωπα, τι περιείχαν; Ήταν γλυκά ή είχαν διπλούς πάτους; Υπάρχουν video. Τα "γαλακτομπούρεκα" δεν ήταν μόνο στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά και αλλού...»
Έγκριση Σκαφτούρα και για «χαρτζιλίκι»
Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να δείξει και τη δυσκολία του για να πάρει χρήματα, αφού το ταμείο - κατά τους ισχυρισμούς του - το διαχειριζόταν αποκλειστικά η τότε σύζυγός του.
Χαρακτηριστικά, όταν η μάρτυρας ανέφερε ότι «ενημέρωνα την κ.Σκαφτούρα γιατί ήταν υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας», ο Ιωάννης Καρούζος πρόσθεσε: «εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι. Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2.000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον Πρόεδρο της εταιρείας».
Από την πλευρά της η μάρτυρας απάντησε ότι ο Ιωάννης Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα, ενώ η τότε σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα.
Σε άλλο σημείο της μαρτυρικής εξέτασης, ο κατηγορούμενος, προκειμένου να δείξει ότι δεν είχε τον οικονομικό έλεγχο της επιχείρησης, ρώτησε: «η έγκριση για χρήματα γινόταν από την Σκαφτούρα;»
Μάρτυρας: «Έπαιρνα έγκριση για ποσά μέχρι 500 ευρώ, αλλιώς την ενημέρωνα».
Καρούζος: «Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε, γιατί δεν επεδόθη η μεγάλη εντολή από την υψηλή κυρία. Έγινε έτσι;»
Μάρτυρας: «Το θυμάμαι, γιατί έγινε μεγάλος χαμός. Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από την Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακίνητα εκατομμυρίων μιλούσα και με εσάς…»
Η υπόθεση
Στο εδώλιο κάθονται συνολικά έξι άτομα που κατηγορούνται κατά περίπτωση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο μεγαλοκατασκευαστής και έγκλειστος στις φυλακές, Ιωάννης Καρούζος και η πρώην σύζυγός του χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα, προερχόμενο κυρίως από φοροδιαφυγή κατ’ επάγγελμα.
Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων, ώστε να δικαιολογούν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών.
Η εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ, της οποίας κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Βίκτωρας Ρέστης, φέρεται να είναι η εταιρεία που αγόρασε δύο ακίνητα του Ομίλου Καρούζου, αντί εικονικού τιμήματος 5 εκ. ευρώ, με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ.