06 Φεβρουαρίου 2017

Γαλλία: Ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν παραιτήθηκε ο Φιγιόν για το Penelope Gate

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υποψήψιος για την προεδρία παραδέχθηκε ότι προσέλαβε τη σύζυγό του με 3.677 ευρώ καθαρά το μήνα - Ούτε κουβέντα για την «ταμπακιέρα» - Δεν απάντησε σε ερώτηση για τη δικαστική έρευνα εις βάρος του

Με δέκα λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρώην πρωθυπουργού και νυν υποψήφιου για το χρίσμα του δεξιού κόμματος για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση της συζύγου του, η οποία καταγράφηκε ήδη ως Penelope Gate. Ο Γάλλος πολιτικός παραδέχθηκε ότι προσέλαβε τη σύζυγό του με μισθό 3.677 ευρώ καθαρά το μήνα, χαρακτηρίζοντας συνεργάτιδα τη  Βρετανίδα σύντροφό του και τη μεταξύ τους συνεργασία «σχέση εμπιστοσύνης».

«Ναι προσέλαβα την σύζυγο μου σαν συνεργάτιδα για 15 χρόνια με  μισθό 3677 ευρώ καθαρά το μήνα. Hταν συνεργασία εμπιστοσύνης με την οικογένεια μου που σήμερα προκαλεί δυσπιστία. Λυπάμαι βαθύτατα και ζητώ συγνώμη από τους Γάλλους», δήλωσε αρχικά, δίχως να υπεισέλθει στην ουσία της καταγγελίας, η οποία δεν ήταν οι απολαβές της Πενέλοπε Φιγιόν, αλλά το ότι δεν προσέφερε τις υπηρεσίες για τις οποίες προσελήφθη.

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη του γαλλικού κοινού, ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε να απαριθμεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει. Ωστόσο, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της εφημερίδας που δημοσίευσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας πως «γράφει ψέματα».

Ακολούθως, δήλωσε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα, θα δώσει στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό πίνακα με τις απολαβές της συζύγου του.

Όταν ρωτήθηκε για τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται τόσο στη σύζυγό του, όσο και στον ίδιο, ο Γάλλος πολιτικός αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως δεν θα παρασυρθεί «σε ένα μηντιακό δικαστήριο».

Ο Φρανσουά Φιγιόν όχι μόνο δεν παραιτήθηκε όπως απαιτούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά ανακοίνωσε πως από σήμερα ξεκινά νέα προεκλογική εκστρατεία, με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό και πείσμα.  Τόνισε, δε, πως δεν προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα, καθώς ήταν ο μισθός της συζύγου του.