15 Μαρτίου 2017

Σχεδόν 200 στρατιωτικοί συνδικαλιστές διεκδικούν αμετάθετο! Ποιοι είναι;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Μια “νέα γενιά” συνδικαλιστών εμφανίζεται στο στράτευμα διεκδικώντας το αμετάθετο για τρία χρόνια με βάση την τροπολογία που ήρθε “νύχτα” και έγινε νόμος (Ν. 4407/2016) πέρυσι το καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 200 άτομα, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κάθετα το προσεχές διάστημα, εάν συνεχίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) να προωθεί την ίδρυση και λειτουργία Ενώσεων σε κάθε πόλη (και γιατί όχι σε χωριό) της Ελλάδας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία έχει ταυτιστεί με τον ιδρυτή της Ανέστη Τσουκαράκη, αν και δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με το νέο νόμο, ετοιμάζει συνέδριο Ενώσεων, οι οποίες είτε άνοιξαν πρόσφατα με τις ευλογίες της ΠΟΕΣ είτε έχουν συμμορφωθεί με το νέο νόμο και πάντως διάκεινται θετικά στην ΠΟΕΣ.

Οι Ενώσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν εκφράζονται θετικά, έχουν αποκλειστεί! Και αυτό είναι εξαιτερικά ενδιαφέρον. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση από την ΠΟΕΣ, την ώρα που έχουν προσκληθεί οι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες ιδρύθηκαν με τις ευλογίες της Ομοσπονδίας!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Αττικής, καθώς  η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής είναι αυτή στην οποία εκλέγονταν μέλη του ΔΣ της παλαιάς ΠΟΕΣ, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής και σημερινός πρόεδρος Ανέστης Τσουκαράκης.

Η ΕΣΠΕΑ δεν έχει συμμορφωθεί στο νόμο, καθώς όπως όλα δείχνουν τα μέλη της ήταν πολύ απασχολημένα σε άλλδες διαστηριότητες. Πιθανολογείται δε, πως αρκετά από αυτά συμμετέχουν στις πέντε νέες ενώσεις που δημιουργήθηκαν στην Αττική, με τις ευλογίες της ΠΟΕΣ. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται ήδη στη “λίστα των Ενώσεων” στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ, ενώ η πέμπτη, αυτή του Πειραιά, δεν έχει ακόμα λάβει τη θέση της εκεί.

Το γεγονός ότι η ΕΣΠΕΑ δεν συμμορφώθηκε στο νέο νόμο, δεν είναι σύμπτωση. Είναι ακριβώς η Ένωση στην οποία γράφτηκαν ως μέλη με απόφαση δικαστηρίου οι στρατιωτικοί που ήταν μέλη του ΣΕΕΝΣΑ και αυτό προφανώς δεν άρεσε ούτε στο ΔΣ της ΕΣΠΕΑ,  ούτε στην ΠΟΕΣ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκίνησε η δημιουργία των νέων Ενώσεων στην Αττική.

Πόσοι στρατιωτικοί συνδικαλιστές υπάρχουν σήμερα;

Η απάντηση στο ερώτημα “πόσοι είναι οι στρατιωτικοί συνδικαλιστές σήμερα” μπορεί να δοθεί μόνο κατά προσέγγιση και υπό τον όρο ότι μέχρι το συνέδριο της ΠΟΕΣ δεν θα εμφανιστούν μερικές ακόμα Ενώσεις ανά την Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ εμφανίζονται οι Ενώσεις που είναι φιλικές προς την Ομοσπονδία και έχουν εξαφανιστεί οι “αντιφρονούντες”.

Κάθε ΔΣ αυτών των Ενώσεων αποτελείται από 7 μέλη. Συνεπώς μόνο αυτά που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ είναι σύνολο 154. Για την ακρίβεια, μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ εμφανίζονται οι ακόλουθες Ενώσεις, ανά περιφέρεια:

Θεσσαλία

  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε.  Λάρισας
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε.  Βόλου

Ανατολική Μακεδονία Θράκη

  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Ροδόπης
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Ξάνθης
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καβάλας

Δυτική Ελλάδα

  • Ε.Σ.Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Αχαΐας

Δυτική Μακεδονία

  • ΕΣΠΕΔΜ
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Καστοριάς

Στερεά Ελλάδα

  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Φθιώτιδας

Αττική
ΕΣΠΕΑ

  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Ανατολικής Αττικής

Πελοπόννησος

  • ΕΣΠΕΠΕΛ
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Αρκαδίας

Νοτίου Αιγαίου

  • ΕΣΠΕΕΡ
  • ΕΣΠΕΕΚΑ

Κεντρικής Μακεδονίας

  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σερρών
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Θεσσαλονίκης
  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Κιλκίς

Κρήτης

  • Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Χανίων

Ηπείρου

Ιονίων

Βορείου Αιγαίου

Αν σε αυτές προστεθεί η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Πειραιά, φθάνουμε τους 161.

Στην λίστα της ΠΟΕΣ δεν υπάρχουν όμως οι “αντιφρονούντες”. Οι τρεις δηλαδή Ενώσεις, οι οποίες είναι ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΣ, αλλά δεν συμπλέουν με τις απόψεις του προέδρου της. Οι Ενώσεις Στρατιωτικών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτές έχουν 9μελή διοικητικά συμβούλια, και συνεπώς προσθέτουμε άλλα 27 μέλη, για να φθάσουμε αισίως τα 188.

Ο αριθμός είναι ενδεικτικός, καθώς με τους ρυθμούς που ξεφυτρώνουν οι νέες ενώσεις στρατιωτικών στις περιφερειακές ενότητες, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν θα ξεπεράσουν τους 200.

Λέγεται μάλιστα ότι το αμετάθετο για 3 χρόνια είναι τόσο ελκυστικό, που πολλοί δηλώνουν συνδικαλιστές για να το εξασφαλίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον περασμένο Σεπτεμβριο συστάθηκε με διαδικασίες express σε περιοχή όπου ήδη υπήρχε άλλη Ένωση στην Περιφέρεια, νέα Ένωση Στρατιωτικών περιφερειακής ενότητας όπου  κάποια μέλη του ΔΣ είναι μεταξύ τους στενοί συγγενείς. Είναι άραγε τόσο ενεργοί όσον αφορά το κοινό καλό ή ελκύονται από το αμετάθετο για 3 ολόκληρα χρόνια;

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Εάν τους επόμενους μήνες ιδρυθούν κι άλλες ενώσεις από αυτές που κατά δεκάδες πλέον έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα τι θα γίνει;
Σε ποιο ύψος θα φθάσει ο αριθμός των ατόμων που θα δικαιούνται αμετάθετο για 3 χρόνια; Το αμετάθετο αυτό που παρέχει ο νόμος είναι πάνω από τις υπηρεσιακές ανάγκες;
Πώς θα γίνει έλεγχος και από ποιον σε αυτές τις ενώσεις στρατιωτικών εάν τα μέλη τους είναι πραγματικά και ενεργά ή εάν συγκροτήθηκαν με μερικές υπογραφές με αποκλειστικό σκοπό να επωφεληθούν από το νόμο;
Πόσες ενώσεις ακόμα υπάρχει πιθανότητα να ιδρυθούν ώστε τα μέλη τους να δικαιούνται 3 χρόνια αμετάθετο;
Τι ασφαλιστικές δικλείδες προβλέπει ο νόμος ώστε να μην γίνεται εκμετάλλευση του στρατιωτικού συνδικαλισμού για προσωπικό όφελος;
Τα παραπάνω είναι μια σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από την πολιτική ηγεσία, αλλά και τα κόμματα, πριν είναι πολύ αργά.

http://www.armynow.net/sxedon-200-stratiotikoi-diekdikoun-ametatheto/