Ενα ενδιαφέρον ερώτημα που έθεσε ο ιστορικός Νιλ Φέργκιουσον στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προκάλεσε εξίσου ενδιαφέρουσα απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο καθηγητής Φέργκιουσον ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Γιατί επιμένετε να παραμένετε στην Ευρώπη, ενώ είναι τόσο επώδυνο;».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει εναλλακτική οδός» για να συμπληρώσει: «Και, εν τέλει, ανεξάρτητα από το νόμισμα, θα πρέπει να φτιάξουμε μία ανταγωνιστική οικονομία με ανοιχτές αγορές και λειτουργικό δημόσιο τομέα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε τι θα πράξει ως πρωθυπουργός στις πρώτες 200 μέρες εφόσον γίνει κυβέρνηση η ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
«Χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει άμεσα να χαμηλώσουμε τους φόρους και να απελευθερώσουμε την αγορά μας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι κομβική για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε ως Κυβέρνηση. Με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης. Άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε αφορούν τη δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και επιβράβευση των καλών δημοσίων υπαλλήλων. Θα πραγματοποιήσουμε τις τομές που απαιτούνται στην Παιδεία, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία» επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ σημαντικό «να έρθουν ξένες επενδύσεις» ενώ συνέχισε: «Υπήρξαν καθυστερήσεις σε μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να βρούμε 100 δις επενδύσεων σε πέντε με επτά χρόνια. Θα πρέπει κάποια κεφάλαια να προέρχονται από ξένες επενδύσεις και κάποια από εγχώριες. Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χάσαμε την αξιοπιστία μας. Έγινε τρομερή ζημιά στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύονταν το πρώτο εξάμηνο με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευτεί, το 3ο Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν».
«Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, πιθανότατα, είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Το δεύτερο πρόγραμμα ήταν καλύτερα σχεδιασμένο» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για να διαπραγματευτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία ασφυκτιά κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών εισφορών».
Χαρακτήρισε ορόσημο το 2021 γιατί «είναι η επέτειος της ελληνικής επανάστασης» και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να δει την Ελλάδα «να πραγματοποιεί ένα άλμα στο κέντρο της Ευρώπης».
«Οι Έλληνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Έχουν φύγει από την Ελλάδα 300.000 νέοι ενώ το 25% του πλούτου χάθηκε».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια, επισήμανε: «Είμαι περήφανος για την πολιτική μου κληρονομιά. Έχω αποδείξει ότι είμαι συνεπής και αποφασισμένος να κάνω μεταρρυθμίσεις. Έχω αποδείξει ότι έφερα εις πέρας μεταρρυθμίσεις. Κέρδισα τις εσωκομματικές εκλογές ενάντια στις πιθανότητες. Κινητοποίησα πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν στις ιδέες μου».
«Όσο το συντομότερο έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.