02 Μαρτίου 2017

ΠΑΛΙ ΠΟ@ΤΣΑ! Διαπραγμάτευση για το αν θα είναι 3,2 ή 3,6 δις τα μέτρα-Διαφωνούν για τα αντίμετρα οι θεσμοί-Θέλουν εφάπαξ περικοπή συντάξεων

Ερώτημα αν το νέο «πακέτο» θα φτάσει τα 3,6 δισ. ή αν το ΔΝΤ θα υποχωρήσει στα 3-3,2 δισ. - Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας και ρυθίσεις χρεών τα «γλυκαντικά» για τη νέα λιτότητα που έρχεται - Ζητούν περισσότερα στοιχεία ή τα απορρίπτουν εντελώς οι δανειστές

Όλα τα νέα μέτρα ξεδιπλώνουν από σήμερα στην διαπραγμάτευση τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι επόμενες 48 ώρες (έως την Παρασκευή ή το Σάββατο ενδεχομένως) θα κρίνουν αν και ποιοι θα χάσουν από ένα έως και δύο μηνιάτικα (μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των φόρων και μείωσης των συντάξεων) και ποιοι λιγότερα.

Το κυριότερο ίσως όλων όμως, είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα πρέπει να απαντήσουν αν -πέραν από το όποιο αμπαλάζ επιλέξει η κυβέρνηση- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ή θα περιοριστούν - ίσως στα 3-3,2 δισ. ευρώ. Και εχθές καταγράφηκε μεγάλη διαφορά αντίληψης για το πώς εννοούν κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τις εξαγγελίες για «αντίμετρα». Όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου που μετέχει στις συσκέψεις «για άλλα ζητάνε περισσότερα στοιχεία και για άλλα διαφωνούν».

Έρχεται ο «λογαριασμός»

Μέχρι σήμερα πάντως, κυβέρνηση και ΔΝΤ είχαν μια πρόφαση για να διαφωνούν για το ύψος της νέας λιτότητας που θα απαιτηθεί να υποστούν οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις. Στην Έκθεση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο για την Ελλάδα, το Ταμείο στηρίχτηκε στα έως τότε διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία (έως τον Νοέμβριο δηλαδή). Από τότε η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει και νεότερα στοιχεία που δείχνουν υπερείσπραξη φόρων και κρατικών εσόδων, με βάση την οποία θεωρεί πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι «εξωπραγματικά απαισιόδοξα».

Αν το ΔΝΤ αποδεχτεί ως έχουν τα στοιχεία που θα του παραδώσει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να βρει κάποια καλή δικαιολογία για να εξηγήσει γιατί επιμένει σε περισσότερα μέτρα αφαίμαξης. Τότε και η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να βρει μια άλλη δικαιολογία, εφόσον εκλείψει η αμφισβήτηση της απόδοσης των ήδη ψηφισμένων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει, γιατί να αποδεχθεί πρόσθετες περικοπές εισοδημάτων και συντάξεων.

Η τεχνική ανάλυση «είναι δύσκολη, θα χρειαστεί χαρτί και μολύβι» λένε τώρα στην κυβέρνηση. Δεν θεωρούν απλή υπόθεση τον υπολογισμό της δημοσιονομικής «τρύπας» από το 2018 και μετά, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ που ανακοινώνει - και θα κληθεί να επικυρώσει στον επόμενο μήνα η Eurostat.

Δύσκολη θα είναι όμως και η διαπραγμάτευση στο εσωτερικό, για να πεισθούν ο λαός και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί θα πρέπει να ψηφιστούν ξανά αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, αν αυτές δεν χρειάζονται.

Στο τραπέζι όμως μπαίνουν από σήμερα και τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, που στόχο έχουν να αποφέρουν ένα χαμηλό εισόδημα σε όσους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που και θα περικόπτονται περαιτέρω τα εισοδήματα και όσων άλλων έχουν ακόμα... κανονική εργασία. Την διαπραγμάτευση αυτή αναλαμβάνουν η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρωτής υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, το οποίο έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Κίτρινη κάρτα» στα αντίμετρα της κυβέρνησης από τους θεσμούς

Επιφυλάξεις για το πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των αντισταθμιστικών, που παρουσίασε η κυβέρνηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τον χθεσινό (Τετάρτη) γύρο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, διατύπωσαν ενστάσεις για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 2020 και αντιπρότειναν την εφάπαξ περικοπή τους.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει το πολιτικό κόστος, οι θεσμοί διαφώνησαν με τη φιλοσοφία των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, ζήτησαν ελαφρύνσεις στοχευμένες αυστηρά στις πιο ευπαθείς ομάδες, και όχι μέτρα γενική εφαρμογής.

Ζήτησαν επίσης μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Ανοικτό ωστόσο παραμένει και το θέμα του συνολικού ύψους των μέτρων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, σχολιάζοντας τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από τα αντίμετρα είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε άλλα - όπως είπε - χρειάζονται κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019, κατηγορώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν έχει ενσωματώσει στην πρόσφατη έκθεσή του τα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία, που δείχνουν υπεραπόδοση στα έσοδα. Κατηγόρησε επίσης το Ταμείο ότι, λόγω αυτής της παράλειψης, ζητεί μέτρα ισοδύναμα με 2% του ΑΕΠ.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την άλλη Τετάρτη. Στην ατζέντα της Πέμπτης αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, οι ενεργειακές πολιτικές και το πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για σήμερα Πέμπτη έχει ως εξής: Eξωδικαστικός συμβιβασμός και Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Σήμα κινδύνου για επιστροφή της αβεβαιότητας στην οικονομία έστειλαν στο μεταξύ οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μετά τη συνάντησή τους με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζήτησαν με το κουαρτέτο κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το ζητούμενο για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση είναι «ο καθένας να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις» ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, δήλωσε στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/340283/kitrini-karta-sta-adimetra-tis-kuvernisis-apo-tous-thesmous-/