01 Μαρτίου 2017

Αιφνιδιασμένοι οι τιτανοδιαπραγματευτές από τις απαιτήσεις των δανειστών-Από "πάρτε τώρα μέτρα 3,6 δις" ξεκίνησε η συζήτηση

Μέτρα από το 2018 ζητά η τρόικα - «Συμφωνία πακέτο» απαιτεί η κυβέρνηση - Μηνύματα ότι έρχονται μέτρα λιτότητας και υποχωρήσεις από τον υπουργό Οικονομικών

Στη γραμμή «δεν θα κλείσει τίποτα, εάν δεν κλείσουν όλα» επανέρχεται η κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση μόλις λίγων ωρών «τεχνικής» διαπραγμάτευσης με την τρόικα και βλέποντας ότι οι Θεσμοί, που επέστρεψαν «αγριεμένοι» χθες στην Αθήνα, ζητούν σταθερά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ - με άμεση νομοθέτηση - αλλά και μέρος αυτών να ισχύσει από το 2018 και όχι όλα από το 2019.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κλείσει γρήγορα η πρώτη φάση των μέτρων και «αντιμέτρων», ώστε με τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της β’ αξιολόγησης (εργασιακά, ενεργειακά κλπ) να υπάρξει το περίφημο Staff Level Agreement στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου και στη συνέχεια να συμφωνηθούν όλα τα άλλα (πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, συμμετοχή του ΔΝΤ), τώρα ζητά να συμφωνηθούν πρώτα όλα ή έστω το γενικό περίγραμμα και μετά να αρχίσει τη νομοθέτηση των μέτρων αντιμέτρων.

«Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», δήλωσε ενδεικτικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «τώρα είμαστε σε μια διαδικασία όπου θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο».

Η κυβέρνηση φοβάται ότι εάν οι δανειστές ζητήσουν να κάνει εκείνη το πρώτο βήμα νομοθετώντας μέτρα λιτότητας (με ένα γενικόλογο πλαίσιο αντιμέτρων), μπορεί στη συνέχεια να μην προχωρήσουν γρήγορα τα υπόλοιπα σκέλη των συνομιλιών, που αποτελούν και την αναγκαία συνθήκη για την διαμόρφωση όρων εξόδου από την κρίση.

Έτσι κι αλλιώς η διαπραγματευτική ομάδα έμοιαζε χθες βράδυ να αιφνιδιάζεται από τη σφοδρότητα των απαιτήσεων, που διατύπωσαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, με αποτέλεσμα να λήξει πρόωρα και μάλλον απότομα η πρώτη ημέρα των συζητήσεων. Η κυβέρνηση εκτιμά μεν ότι η αρχική απαίτηση των Θεσμών για μέτρα 3,6 δισ. μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια, αλλά δεν περίμενε ότι θα υπήρχε έντονη πίεση από τους δανειστές, ώστε μέρος αυτών των μέτρων να ισχύσει από το 2018. Πληροφορίες λένε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν περίμενε ούτε την πίεση για σημαντικές και γρήγορες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά ήλπιζε ότι η απαίτηση αυτή θα αφορούσε τα έτη από το 2020 και μετά.

Κατά τα φαινόμενα η διαπραγμάτευση άρχισε με πολύ δυναμικές κινήσεις και πιθανόν σε αυτή τη φάση θα υπάρξουν «μπλόφες» και διάθεση για «επιθετικό παιχνίδι», που είναι άγνωστο ακόμα εάν υποκρύπτει όντως μία ανυποχώρητη στάση των δανειστών ή της κυβέρνησης και δεν είναι απλώς ελιγμοί για να επιτύχουν κάτι καλύτερο στο «πάρε δώσε».

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσακαλώτος που έχει πιο «σαφή» εικόνα των διεργασιών με τους δανειστές έσπευσε χθες κιόλας, να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι «δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, ούτε λέμε ότι σταμάτησε η λιτότητα». Πήρε έτσι σαφείς αποστάσεις από την κεντρική γραμμή του Μαξίμου περί «τέλους της λιτότητας»!

Μίλησε δε για μία διαπραγμάτευση «που στο τέλος της θα έχει σίγουρα μέτρα» και ενδεχομένως ευνοϊκά αντίμετρα, αφήνοντας έτσι μία σκιά αμφιβολίας γύρω από τις συνεχείς δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι θα υπάρξουν επαρκή αντισταθμιστικά έναντι των νέων επιβαρύνσεων. «Εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων» ήταν μία άλλη χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσακαλώτου σε ομιλία του στη Βουλή.

Οι νέες, ακόμη πιο εμφανείς διαφοροποιήσεις του υπουργού Οικονομικών από την επικοινωνιακή γραμμή του μεγάρου Μαξίμου αναζωπύρωσαν τη συζήτηση περί σύγκρουσής του με το πρωθυπουργικό επιτελείο, προκαλώντας την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διαδίδουν», φωτογραφίζοντας τη ΝΔ ως διακινητή των σχετικών φημών.

Γιάννης Μακρυγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ