20 Μαρτίου 2017

Οι 3 ροχάλες Καραμανλή σε Καμμένο-Τι λέει ο Ντόρα

H επιλογή του Κώστα Καραμανλή να συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δημόσια και έντονη κόντρα της με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκρινε προφανώς ότι… παρατράβηξε η φημολογία περί ανοχής ή ακόμη και έμμεσης στήριξής του στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι ότι αυτό που διά του παραπάνω σεναρίου κάποιοι προσπαθούν να του προσάψουν, ότι, δηλαδή, δεν στηρίζει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, υπερβαίνει κάθε όριο! Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία, πολλά χρόνια που ο κ. Καραμανλής έστειλε με ξεκάθαρο και κοφτό τρόπο σαφές μήνυμα ότι «κανείς δεν μιλάει εξ ονόματός του» (άρα και εξ ονόματος της «κληρονομιάς» του ιδρυτή της παράταξης).

Όπως προκύπτει και από τη χρονική στιγμή κατά την οποία εκπέμφθηκε το τριπλό μήνυμα Καραμανλή, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην πρωθυπουργό φαίνεται ότι ήταν οι τελευταίες αναφορές του υπουργού Άμυνας στο όνομά του και κυρίως η προσπάθειά του να πλήξει τη ΝΔ, επικαλούμενος πίστη στον «καραμανλισμό».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο αιχμηρό σχόλιο του κ. Καμμένου στο Τwitter, σε μία αναφορά του στο ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, ήταν ότι η κα Μπακογιάννη «πρόδωσε τον Καραμανλή για το βέτο στο ΝΑΤΟ». Διερωτήθηκε, μάλιστα, πώς «τολμά να μιλά;». Είχε προηγηθεί συνέντευξη της πρώην υπουργού στον ραδιοσταθμό Βήμα FM, με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό να «μαζέψει» τον υπουργό Άμυνας ή να τον αντικαταστήσει.

Το πρώτο μήνυμα

Την πρώτη φορά, ο κ. Καραμανλής επέλεξε να στείλει το μήνυμα διά του εξαδέλφου του, Κώστα Αχ. Καραμανλή, που «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές. Ακολούθησε μήνυμα με τη μορφή διαρροής, με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «όσοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΝΔ να βρουν άλλους… πρωταγωνιστές. Δεν είμαι διαθέσιμος».

Το τρίτο και πιο ηχηρό απ’ όλα ήταν η τετ-α-τετ συνάντησή του με την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνάντηση αυτή, η οποία σημειωτέον κλείστηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κορύφωση της σύγκρουσης του υπουργού Άμυνας με την πρώην υπουργό και μάλιστα με χαρακτηριστικά προσωπικής διένεξης, συζητήθηκαν – όπως ήταν φυσικό– τα πάντα.

Από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση, την εξαιρετική δημοσκοπική πορεία της ΝΔ, τον χρόνο των εκλογών μέχρι το θέμα του κ. Καμμένου, όπως επιβεβαίωσαν μάλιστα –και αυτό έχει τη σημασία του– από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν το μόνο θέμα. Η συνάντηση, όπως επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί τακτική επικοινωνία με την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία, μάλιστα, κατά την περίοδο άσκησης της εξουσίας από τη ΝΔ είχε εμπιστευτεί ένα από τα κρισιμότερα χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντίδραση αντί σιωπής

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό αντιλαμβάνονται πλήρως γιατί αυτήν τη φορά ο κ. Καραμανλής επέλεξε την αντίδραση από τη σιωπή. Όπως λένε, η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να νομιμοποιεί όσους χρησιμοποιούν το όνομά του για να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία, σε μία στιγμή που όχι μόνο προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυνηγά με σοβαρές πιθανότητες ακόμη και την αυτοδυναμία.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, και πιστεύει ότι αυτό δεν πρόκειται να ανατραπεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το πολιτικό του κεφάλαιο και η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία έχει διαρραγεί πλήρως.

Η ετοιμότητα της ΝΔ

Για τον πρώην πρωθυπουργό, το σημαντικό –όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του με «γαλάζια» στελέχη– δεν είναι τόσο ο χρόνος των εκλογών, όσο η προγραμματική ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως συχνά σημειώνει, η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει από την επόμενη στιγμή το πρόγραμμά της, διότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ώρα. Εξίσου σημαντικό για τον κ. Καραμανλή είναι να αρθρώνεται ο σύγχρονος πολιτικός λόγος του κόμματος από στελέχη που απευθύνονται σε ευρύτερα ακροατήρια, με πολυσυλλεκτική έκφραση και δυνατότητα αναφοράς στην ευρύτερη Κεντροδεξιά.

Δεν θεωρεί πιθανό σενάριο τις πρόωρες

Για τους τακτικούς συνομιλητές του, είναι μάλλον προφανές ότι ο κ. Καραμανλής δεν θεωρεί την προσφυγή στις κάλπες ως το πιθανότερο σενάριο. Και αυτό διότι εκτιμά ότι, παρά τους λεονταρισμούς και τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κλείσει τη διαπραγμάτευση μέσα στο επόμενο διάστημα, διότι γνωρίζει ότι αν πάει στις εκλογές θα τις χάσει και θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Συμμερίζεται, ωστόσο, πλήρως την άποψη ότι όσο αργεί να κλείσει η διαπραγμάτευση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός και στενεύουν τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων στο μέλλον.

Της Έλλης Τριανταφύλλου
Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 18/3