15 Μαρτίου 2017

ΑΛΛΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΑ 4!! Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ: «Τα άκουσαν» Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου από τους βουλευτές

Tην αγωνία των  βουλευτών για το αποτέλεσμα της συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς εισέπραξαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου που ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr εκτενής αναφορά έγινε στο μείγμα των αντιμέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, εστιάζοντας στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

 Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά προτείνει -μεταξύ άλλων- να υπάρξουν:

  • επίδομα ενοικίου
  • μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων
  • μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία (πράγμα που δεν δέχονται οι δανειστές)
  • προγράμματα απασχόλησης για την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό
  • σχολικά γεύματα (περίπου 300.000)
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ

Πονοκέφαλος τα εργασιακά

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε αναφορικά με τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος- lock out, συλλογικές συμβάσεις). Με την Αθήνα να επιχειρεί να μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση.

Σοκ για τις περικοπές στις συντάξεις

Προβληματισμένοι είναι οι βουλευτές και για το επερχόμενο "μαχαίρι" στις συντάξεις, θέμα για το οποίο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει έστω σταδιακή εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα διαπραγμάτευσης συνεχίζει το μαραθώνιο τηλεδιασκέψεων με τους δανειστές, ενώ αναμένεται Κοινοβουλευτική Ομάδα και σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής με του που ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία.

Επισήμως όλοι θέτουν ως όριο για την επίτευξη Stagg Level Agreement την 20ή Μαρτίου, ωστόσο όλοι πάλι αναγνωρίζουν ότι το ορόσημο αυτό χάνεται, και μετατίθεται για τις 7/4.

Τέλος ο κ. Τσκαλώτος αποκάλυψε σε συνομιλητές του ότι το απόγευμα μετά τις 16:00 θα υπάρξει νέος γύρος τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr