18 Μαρτίου 2017

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΝΕΟ! Βουτιά 4 δισ. ευρώ στις καταθέσεις σε λιγότερο από τρεις μήνες

Καταθέσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την «Καθημερινή», εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε διάστημα ούτε τριών μηνών έχει ουσιαστικά χαθεί μεγάλο μέρος των καταθέσεων που εισήλθαν στο σύστημα μετά τον Μάιο του 2016, όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο «νέο χρήμα», δηλαδή κεφάλαια που ήρθαν από το εξωτερικό και εξαιρούνται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες που επικαλείται η εφημερίδα, ακόμα 4 δισεκ. ευρώ τέτοιων κεφαλαίων θα μπορούσαν να φύγουν εύκολα εάν κλιμακωθεί η αβεβαιότητα, καθώς δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.

Ηδη τον Φεβρουάριο αυξήθηκε για πρώτη φορά, ύστερα από πολλούς μήνες, η ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από τον έκτακτο του ευρωσυστήματος, τον ELA.

Εάν μάλιστα συνεχιστεί η τάση μείωσης των καταθέσεων, τότε η ΤτΕ θα αναγκασθεί να ζητήσει από την ΕΚΤ άδεια να αυξήσει το όριο της ρευστότητας που μπορεί να χορηγήσει στις τράπεζες.

Πηγή: skai.gr