Header Ads

Χάος με τον ΕΦΚΑ: «Άφαντοι» 90.000 ασφαλισμένοι με μπλοκάκια-Επερώτηση 22 βουλευτών στην Αχτσιόγλου για το αλαλούμ με τον ΕΦΚΑΧάος με τον ΕΦΚΑ: «Άφαντοι» 90.000 ασφαλισμένοι με μπλοκάκια

«Αόρατοι» παραμένουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περίπου 90.000 ασφαλισμένοι, κυρίως μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς δύο ημέρες πριν από την εκπνοή και της παράτασης για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου τα ειδοποιητήρια πληρωμών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αδυναμία εφαρμογής της εγκυκλίου –και της δεύτερης βελτιωμένης εκδοχής της– για τις εισφορές όσων είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αμείβονται από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες με «μπλοκάκι» είτε είναι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση σε έως δύο εργοδότες που επίσης αμείβονται με «μπλοκάκι», έχει οδηγήσει στο εξής παράδοξο:

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου λήγει η ημερομηνία πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου και ακόμη τουλάχιστον 60.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», άλλοι 31.000 μηχανικοί μισθωτοί που είχαν ενεργό μπλοκάκι το 2015 δεν έχουν περάσει στο σύστημα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να διατηρούν μπλοκάκι το 2017.

Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του νέου υπερταμείου παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζονται αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζουν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι ο στόχος αυτός αποκωδικοποιείται σε εισπραξιμότητα της τάξεως του 50% με 55%, όταν κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ο πήχυς είχε ανέβει στο 70% με 75%.

Το τελικό αποτέλεσμα για τον πρώτο μήνα βελτιώνει τα έσοδα από μισθωτή εργασία, καθώς συνολικά εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο τα έσοδα έφτασαν τα 3,135 δισ. ευρώ και τα έξοδα τα 2,56 δισ. με ταμειακό πλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ.

Με την προσαρμογή των στοιχείων σε δημοσιονομική, δεδουλευμένη βάση, το πραγματικό πλεόνασμα του Ιανουαρίου είναι 36 εκατ. ευρώ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια δεν εξακολουθούν να περιέχουν σωρεία λαθών, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων εγκυκλίων, αλλά και γιατί υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία του 2015, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των εσόδων έως το τέλος του πρώτου τριμήνου και πολύ περισσότερο έως το κλείσιμο της χρονιάς, όταν θα έχουν γίνει και οι συμψηφισμοί με τα εισοδήματα του 2016.

Επερώτηση 22 βουλευτών στην Αχτσιόγλου για το αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ

Επίκαιρη επερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν 22 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μαζί με ανεξάρτητους βουλευτές, με θέμα «Πρωτοφανείς Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ».

«Η ανικανότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης και στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι πρωτοφανής» αναφέρουν στο κείμενό τους προς την υπουργό Εργασίας.

Το κείμενο υπογράφει πρώτη η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι: Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Καρράς, Κατερίνα Μάρκου και Κώστας Μπαργιώτας.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Πρωτοφανείς Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατόρθωσε να αποδομήσει βιαίως το Ασφαλιστικό Σύστημα χωρίς να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε τις επικουρικές συντάξεις, νομοθέτησε «κόφτη» οριζόντιων περικοπών.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονομή νέων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη!

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι χιλιάδες, ο αριθμός των εισηγητών υπαλλήλων εξαιρετικά μειωμένος και η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα του ετήσιου συντελεστή μεταβολής μισθών που ορίζει ο ν. 4387/2016, και βάσει του οποίου θα καθορίζονταν στο εξής οι συντάξεις, με απαράδεκτο τρόπο. Καταθέτει τροπολογίες – μπαλώματα και τρέχει να μαζέψει το χάος που η ίδια δημιούργησε.

Το πρόβλημα αφορά τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα εφάπαξ. Συγκεκριμένα, η έκδοση της οριστικής σύνταξης μπορεί να πάρει ακόμα και τρία χρόνια σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ενώ 130.000 συμπολίτες μας αναμένουν ως και 30 μήνες την έκδοση της επικουρικής τους.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, δέκα μήνες μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού νόμου – λαιμητόμου (ν.4387/2016) ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το χάος και την ταλαιπωρία. Δεν υπάρχει χαρτί εκτύπωσης στις υπηρεσίες, η αναμονή στις ουρές μεγαλώνει, τα λάθη στα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών αναστατώνουν τους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί λάθη στον υπολογισμό των εισφορών, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι να έχουν λάβει ειδοποιητήρια (ένα στις 14/02/2017 και ένα στις 17/02/2017) με διαφορετικά ποσοστά εισφορών και με το δεύτερο καλούνται να πληρώσουν περισσότερα.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια οδηγούν σε ομηρία τους ασφαλισμένους από τους εργοδότες τους, σε αύξηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και τελικά σε απολύσεις και κλείσιμο δραστηριοτήτων και απώλεια πόρων για το Δημόσιο. Επιπλέον, δύο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής των εισφορών, 60.000 εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν γνωρίζουν καν τι εισφορές θα πληρώσουν καθώς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου.

Η ανικανότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης και στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι πρωτοφανής. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας πορεύθηκε χωρίς σχέδιο και οργάνωση, ούτε καν για τη μετάβαση στο νέο φορέα- μαμούθ που η ίδια δημιούργησε και προπαγάνδισε!

Οι μεγαλοστομίες κατά την ψήφιση του νόμου των κ.κ. Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου περί απλοποίησης διαδικασιών, καλύτερης οργάνωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλισης θα ακούγονταν σήμερα αστείες, αν η όλη κατάσταση δεν ήταν τραγική.

Ο νέος Οργανισμός «έκανε πρεμιέρα» με έλλειμμα ύψους άνω του 1 δις ευρώ, ενώ η εισπραξιμότητα κυμαίνεται κάτω του 50%.

Η ενοποίηση των Ταμείων συνίσταται μόνο σε κεντρικό επίπεδο και όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως παλιά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία έκδοσης του συνόλου των εφαρμοστικών και κανονιστικών πράξεων που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία του νέου Οργανισμού.

Ακόμη και σήμερα, ο ΕΦΚΑ δεν διαθέτει Οργανόγραμμα καθώς δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση με κανονιστικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις ακυρώνει στην πράξη, κατά τρόπο προκλητικά αντιδημοκρατικό, τον κοινωνικό έλεγχο και την δημοκρατική λογοδοσία στην κοινωνική ασφάλιση καθώς στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ δεν μετέχουν εκπρόσωποι των ασφαλισμένων αλλά ούτε και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Όλες οι Υπηρεσίες του νέου Οργανισμού είναι υποστελεχωμένες. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται καθυστέρηση στην έκδοση πράξεων τοποθέτησης στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ του προσωπικού όλων των φορέων. Με ασάφεια αρμοδιοτήτων, χωρίς καν αντικείμενο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον ΕΦΚΑ προκειμένου να «εξυπηρετήσει» την κομματική της πελατεία και «τα δικά της παιδιά», χωρίς διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι περισσότερες θέσεις ευθύνης στελεχώθηκαν με πρόσωπα που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα από τον Υπαλληλικό Κώδικα προσόντα.

Τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ παρουσιάζουν δυσλειτουργίες. όπως προβλήματα στη λειτουργία του ενιαίου πρωτοκόλλου και στο σύστημα του Μητρώου, γεγονός που συνεπάγεται ουρές ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους.

Αλαλούμ προκλήθηκε επίσης κατά τη μεταφορά δεδομένων από τα μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων ή ακόμη και ολόκληροι φάκελοι και να έχουν γίνει συγχωνεύσεις λόγω συνωνυμίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάγωμα διαδικασιών (π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.) εις βάρος των ασφαλισμένων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην απονομή των κύριων συντάξεων, των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.

2. Για το αλαλούμ με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια.

3. Για την προχειρότητα, τις καθυστερήσεις και τα λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

4. Για το διοικητικό χάος, την υποστελέχωση, την ασάφεια στις αρμοδιότητες που έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια, ταλαιπωρία και απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

5. Για το έλλειμμα του ΕΦΚΑ και την μειωμένη εισπραξιμότητα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.

6. Για την αναξιοκρατία στην τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

7. Για τα προβλήματα λειτουργίας και διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων.

8. Για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και καύσιμα.

Οι επερωτώντες Βουλευτές:

 • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
 • ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
 • ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
 • ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 • ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ
 • ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 • ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
 • ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 • ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 • ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 • ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 • ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΑΡΗΣ
 • ΚΑΡΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 • ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.